Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мештани Владичиног Хана не желе минихидроелектране

rssBookmark and Share

Владичин Хан 10.12.2018. РТС

Мештани више села у општини Владичин Хан окупили су се поред реке у Мањаку у знак протеста због градње минихидроелектране.
У Општини кажу да инвеститори имају све потребне дозволе за изградњу.

Мештани Владичиног Хана не желе минихидроелектране

У атару Мањака изграђена је једна хидроелектрана, друга се гради а планирана је и трећа. Мештани неколико села окупили су се крај реке Гарванице - они траже да се минихидроелектране не граде због негативног утицаја на природу, водостај и живи свет у рекама.

„У почетку нам је изгледало као шарена лажа, причање, заваравање јавности да то неће бити тако, да ће се користити само минимум водених токова. Међутим, из дана у дан све више и више се користи”, каже Бојан Белић из Лебета.

„Измештају реке из корита, раде како њима одговара, не остаје тај биолошки минимум за биљни свет”, нагодује Љубиша Станијановић из Мањака.

Дуж река Гарванице и Мутнице, кажу мештани, постоје 42 воденице. Већина не ради јер нема водених капацитета, те реке током већег дела године личе на потоке.

„Лоша је категоризација зато што су ово потоци, није ово нека река која може да одради по питању мале хидроелектране. Осим можда период март, април месец, тад воде има због отапања снега и атмосферских утицаја”, наводи Драган Ристић, из Мањака.

У локалној самоуправи објашњавају да су фирме које граде мини хидроелектране у општини Владичин Хан добиле потребне грађевинске дозволе и да је све у складу са законом.

Врховни касациони суд недавно је уважио жалбу Министарства за заштиту животне средине, којом се забрањује градња мале хидроелектране Паклештица на реци Височици, у источној Србији.

Даница Мирић, Слађан Стојановић, РТС

video...

Коментара: 0


#   Владичин Хан   хидроелектрана   Драган Ристић   Мањак село   Љубиша Станијановић   Слађан Стојановић   Врховни касациони суд   Бојан Белић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима