Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Meštani Vladičinog Hana ne žele minihidroelektrane

rssBookmark and Share

Vladičin Han 10.12.2018. RTS

Meštani više sela u opštini Vladičin Han okupili su se pored reke u Manjaku u znak protesta zbog gradnje minihidroelektrane.
U Opštini kažu da investitori imaju sve potrebne dozvole za izgradnju.

Meštani Vladičinog Hana ne žele minihidroelektrane

U ataru Manjaka izgrađena je jedna hidroelektrana, druga se gradi a planirana je i treća. Meštani nekoliko sela okupili su se kraj reke Garvanice - oni traže da se minihidroelektrane ne grade zbog negativnog uticaja na prirodu, vodostaj i živi svet u rekama.

„U početku nam je izgledalo kao šarena laža, pričanje, zavaravanje javnosti da to neće biti tako, da će se koristiti samo minimum vodenih tokova. Međutim, iz dana u dan sve više i više se koristi”, kaže Bojan Belić iz Lebeta.

„Izmeštaju reke iz korita, rade kako njima odgovara, ne ostaje taj biološki minimum za biljni svet”, nagoduje Ljubiša Stanijanović iz Manjaka.

Duž reka Garvanice i Mutnice, kažu meštani, postoje 42 vodenice. Većina ne radi jer nema vodenih kapaciteta, te reke tokom većeg dela godine liče na potoke.

„Loša je kategorizacija zato što su ovo potoci, nije ovo neka reka koja može da odradi po pitanju male hidroelektrane. Osim možda period mart, april mesec, tad vode ima zbog otapanja snega i atmosferskih uticaja”, navodi Dragan Ristić, iz Manjaka.

U lokalnoj samoupravi objašnjavaju da su firme koje grade mini hidroelektrane u opštini Vladičin Han dobile potrebne građevinske dozvole i da je sve u skladu sa zakonom.

Vrhovni kasacioni sud nedavno je uvažio žalbu Ministarstva za zaštitu životne sredine, kojom se zabranjuje gradnja male hidroelektrane Pakleštica na reci Visočici, u istočnoj Srbiji.

Danica Mirić, Slađan Stojanović, RTS

video...

Komentara: 0


#   Vladičin Han   hidroelektrana   Dragan Ristić   Manjak selo   Ljubiša Stanijanović   Slađan Stojanović   Vrhovni kasacioni sud   Bojan Belić
@


 


[ Dodaj komentar ]