Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У сусрет матури: Већа пажња за ученике завршних разреда средњих школа

rssBookmark and Share

29.04.2017. Јужна Србија Инфо

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је јуче да је веома важно да се млади упознају и упозоре на последице које могу настати услед вожње под дејством алкохола, уживања наркотика и свих осталих ризичних понашања.

Крај средње школе као игре без граница (Фото А. Васиљевић, архива Политика)
Крај средње школе као игре без граница (Фото А. Васиљевић, архива Политика)

Стефановић је заједно са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем, обележио почетак акције "Матура", која ће се током маја и јуна спроводити у свим средњим школама у Србији.

Ова акција, коју МУП спроводи уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, почела је предавањем које су полицијски службеници одржали матурантима поменуте школе на тему превенција насиља, злоупотреба алкохола и дрога и безбедно учешће у саобраћају.

Потпредседник Владе је матурантима поручио да полицији увек могу да се обрате за помоћ, истакавши да кроз оваква предавања полицијски службеници желе да укажу младим људима на штетно и погрешно понашање које може имати озбиљне последице. 

Он је, говорећи о безбедности саобраћаја, подсетио на то да је пре две године покренута акција обуке младих возача, у оквиру које, бесплатно, у ауто-центру „Навак“, имају могућност да кроз додатну обуку стекну искуство за вожњу.

Акција је до сада имала успешне резултате, рекао је Стефановић, указавши на то да је статистика показала да млади возачи који прођу кроз ову додатну обуку скоро да не учествују у саобраћајним незгодама, јер су научили правилно да одреагују. 

Он је, када је реч о опасностима од уживања наркотика, оценио да је ангажовање школских полицајаца, увођење видео надзора, али и едукација деце о последицама дало резултате, прецизирајући да је само у Београду прошле године одржано 3.200 предавања. 

Шарчевић је нагласио да је безбедност ученика приоритет, и упутио позив свим матурантима да не возе под дејством алкохола.

Акција „Матура“ има за циљ унапређење безбедносне заштите ученика завршних разреда средњих школа, као и одржавање повољног стања безбедности за време матурских прослава и других школских манифестација. 

У оквиру акције биће предузете свеобухватне превентивне мере и активности, као што су информисање ученика о превенцији насиља, нарушавања јавног реда и мира, злоупотребе алкохола и опојних дрога и безбедног учешћа младих у саобраћају.

Такође, акција ће бити усмерена и на спречавање и откривање кривичних дела и прекршаја, посебно за време одржавања матурских прослава и других школских манифестација.

Припреме за матурску прославу, увелико су почеле у нишки средњим школама и гиманзијама.

Коментара: 0


#   алкохол   МУП РС   Небојша Стефановић   безбедност   видео надзор   Министарство просвете   велика матура   Младен Шарчевић
@nesastefanovic @


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима