Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Врхунски успех нишких лекара: Пацијенткиња са трансплантираним органом родила је живу и здраву девојчицу

rssBookmark and Share

Ниш 15.08.2022. Јужна Србија Инфо

У Универзитетском клиничком центру Ниш једна мама родила је живу и здраву девојчицу. Ово не би била неуобичајена вест да мама није пацијенткиња са трансплантираним органом.

Врхунски успех нишких лекара: Пацијенткиња са трансплантираним органом родила је живу и здраву девојчицу

Тридесетшестогодишња М.Ц.Т. из Врања је бубрег добила 2015.године у живој сродничкој трансплантацији која је урађена у Универзитетском клиничком центру Ниш и прва је пацијенткиња која је са трансплантираним органом и порођена у Нишу на Клиници за гинекологију и акушерство. До сада није било ни једне пацијенткиње којој је и трансплантација и порођај урађен у Нишу.

Трудноћа је протекла без компликација, а пацијенткиња је све време праћена од стране нефролога и гинеколога. Порођај који је обавио стручни тим УКЦ Ниш предводили су гинеколог проф.др Милан Стефановић и нефролог доц.др Бранка Митић. У овом тренутку и мама и беба су добро, а трансплантирани орган је са адекватном функцијом као и пре трудноће каже др Митић.

 Долазак на свет ове бебе је врхунски успех трансплантације у УКЦ Ниш. Током лечења дијализом у терминалној фази бубрежне болести, због тешких хормонских поремећаја, зачеће је изузетно ретко, а и ако дође до њега ток трудноће је компликован, тежак и изузетно ретко се доведе до краја. Са трансплантираним органом шансе да се жена са бубрежном болешћу оствари као мајка, скоро су изједначене као и код жена без бубрежних болести“, истиће доц.др Бранка Митић и наглашава да је ова лепа вест која је обрадовала све у УКЦ Ниш још један доказ колико је донаторство важно.

Према речима лекара, када би заживела кадаверична трансплантација оваквих случајева било више

 


#   Ниш   породиље   Клинички центар   трансплантација   бубрег   новорођенче   Универзитетски клинички центар ниш
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима