Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Албанци покушавају да населе југ Србије

rssBookmark and Share

Бујановац 29.07.2018. Танјуг

Нису потребна никаква посебна сазнања да би се видела промена демографске слике на југу централне Србије, каже председник Вучић.

Истакнуте заставе на згради општине у Бујановцу
Истакнуте заставе на згради општине у Бујановцу

"Не морам да имам никаква посебна сазнања. Прођите 'пипак' надомак Врања данас. У Бујановцу је било раније више од 50 одсто српског стаовништва, а данас је 41 до 42 одсто", објаснио је он упитан да прокоментарише информације да Албанци на исти начин како су освајали Косово, куповином за велике паре некретнина, покушавају да населе југ Србије.

Он је, у Никинцима након показне вежбе, рекао да је видео како су се Албанци страшно забринули због његових речи да Срба има све мање у Чаглавици, Бресју и Косову Пољу, те да је "Глас Америке", бројао Србе.

"Што не кажу колико је Срба било у Чаглавици, Косово Пољу, Бресју. Погледајте да ли у Бресју има данас један или два српска стана", казао је Вучић.

Рекао је да је проблем у Србији што не волимо да сагледамо истину, шта каже свет, већ волимо да чујемо само оно што о себи кажемо.

"То никада нисам разумео. Ја сам рекао сушту и праву истину. Што 'Глас Америке' није казао колико је Срба продало куће у Чаглавици и по којој цени, на какав начин, као и како Албанци нападају данас јужни део из правца Липљана", упитао је он.

Вучић је указао да држава кроз различите фондове покушава да спречи продају српске земље око манастира Грачанице.

Најавио је да ће са детаљним подацима о продаји имовине изаћи ускоро пред јавност. Критиковао је што је некима важније само да критикују њега, а да их је баш брига за будућност Србије и нашег народа на КиМ.

Поводом пљачке цркве у селу Бабин Мост у општини Обилић, рекао је да се тражи механизам за заштиту српских цркава и манастира на Косову и Метохији, посебно оних јужно од Ибра, где Срби нису већина или живе у енклавама, и да ће та тема што пре бити покренута.

"Како то да прокоментаришем онима који ни не знају где је Бабин Мост? То је чисто српско село и то није ни први ни последњи пут, и трудимо се да нађемо посебан механизам за заштиту српских цркава и манастира на КиМ, пре свега јужно од Ибра, где Срби не представљају већину, или где живе само у енклавама... Али то ће бити једна од првих тема коју ћемо да покренемо у Бриселу", рекао је Вучић.

На констатацију новинарке да је та црква пљачкана 15 пута у претходне четири године, Вучић је рекао да није знао за тај податак и захвалио јој на тој информацији. Црква Покров пресвете Богородице и парохијски дом опљачкани су у суботу у селу Бабин Мост у општини Обилић.

Вучић је рекао да косовски Албанци то раде из чистог беса и гнева, јер они то већ одавно рачунају као своје и то им смета.

"То је за њих као чир на желуцу и зато нападају српске цркве и манастире. А највише им смета север покрајине... Ја сам поносан на то што ме називају сотоном и ђаволом и никакав проблем са тим немам, јер то онда значи да нешто добро радим за српски народ", рекао је Вучић.

Коментара: 0


#   Бујановац   Прешево   Александар Вучић   Косово и Метохија   Албанци   југ Србије   Покров пресвете Богородице   Глас Америке   Никинци
@avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима