Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić: Albanci pokušavaju da nasele jug Srbije

rssBookmark and Share

Bujanovac 29.07.2018. Tanjug

Nisu potrebna nikakva posebna saznanja da bi se videla promena demografske slike na jugu centralne Srbije, kaže predsednik Vučić.

Istaknute zastave na zgradi opštine u Bujanovcu
Istaknute zastave na zgradi opštine u Bujanovcu

"Ne moram da imam nikakva posebna saznanja. Prođite 'pipak' nadomak Vranja danas. U Bujanovcu je bilo ranije više od 50 odsto srpskog staovništva, a danas je 41 do 42 odsto", objasnio je on upitan da prokomentariše informacije da Albanci na isti način kako su osvajali Kosovo, kupovinom za velike pare nekretnina, pokušavaju da nasele jug Srbije.

On je, u Nikincima nakon pokazne vežbe, rekao da je video kako su se Albanci strašno zabrinuli zbog njegovih reči da Srba ima sve manje u Čaglavici, Bresju i Kosovu Polju, te da je "Glas Amerike", brojao Srbe.

"Što ne kažu koliko je Srba bilo u Čaglavici, Kosovo Polju, Bresju. Pogledajte da li u Bresju ima danas jedan ili dva srpska stana", kazao je Vučić.

Rekao je da je problem u Srbiji što ne volimo da sagledamo istinu, šta kaže svet, već volimo da čujemo samo ono što o sebi kažemo.

"To nikada nisam razumeo. Ja sam rekao suštu i pravu istinu. Što 'Glas Amerike' nije kazao koliko je Srba prodalo kuće u Čaglavici i po kojoj ceni, na kakav način, kao i kako Albanci napadaju danas južni deo iz pravca Lipljana", upitao je on.

Vučić je ukazao da država kroz različite fondove pokušava da spreči prodaju srpske zemlje oko manastira Gračanice.

Najavio je da će sa detaljnim podacima o prodaji imovine izaći uskoro pred javnost. Kritikovao je što je nekima važnije samo da kritikuju njega, a da ih je baš briga za budućnost Srbije i našeg naroda na KiM.

Povodom pljačke crkve u selu Babin Most u opštini Obilić, rekao je da se traži mehanizam za zaštitu srpskih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, posebno onih južno od Ibra, gde Srbi nisu većina ili žive u enklavama, i da će ta tema što pre biti pokrenuta.

"Kako to da prokomentarišem onima koji ni ne znaju gde je Babin Most? To je čisto srpsko selo i to nije ni prvi ni poslednji put, i trudimo se da nađemo poseban mehanizam za zaštitu srpskih crkava i manastira na KiM, pre svega južno od Ibra, gde Srbi ne predstavljaju većinu, ili gde žive samo u enklavama... Ali to će biti jedna od prvih tema koju ćemo da pokrenemo u Briselu", rekao je Vučić.

Na konstataciju novinarke da je ta crkva pljačkana 15 puta u prethodne četiri godine, Vučić je rekao da nije znao za taj podatak i zahvalio joj na toj informaciji. Crkva Pokrov presvete Bogorodice i parohijski dom opljačkani su u subotu u selu Babin Most u opštini Obilić.

Vučić je rekao da kosovski Albanci to rade iz čistog besa i gneva, jer oni to već odavno računaju kao svoje i to im smeta.

"To je za njih kao čir na želucu i zato napadaju srpske crkve i manastire. A najviše im smeta sever pokrajine... Ja sam ponosan na to što me nazivaju sotonom i đavolom i nikakav problem sa tim nemam, jer to onda znači da nešto dobro radim za srpski narod", rekao je Vučić.

Komentara: 0


#   Bujanovac   Preševo   Aleksandar Vučić   Kosovo i Metohija   Albanci   jug Srbije   Pokrov presvete Bogorodice   Glas Amerike   Nikinci
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima