Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

За 10 произвођача у општини Бабушница обезбеђени су компостери у којима они одлажу органски отпад

rssBookmark and Share

Бабушница 17.05.2022. Јужна Србија Инфо

Општину Бабушница чине 52 села, али се отпад ипак односи само из градске средине. Удружење „Кућа за нас“ нашло је начин како да реши проблем одлагања отпада у селима, а да уз то и пољопривредна газдинства имају додатну корист.

За 10 произвођача у општини Бабушница обезбеђени су компостери у којима они одлажу органски отпад

За 10 произвођача у општини Бабушница обезбеђени су компостери у којима они одлажу органски отпад, а који се за пар месеци претвара у природно ђубриво. О иницијативи „Компостирај-профитирај“ за промени.рс говори Миљана Ранчић.

Миљана Ранчић, Кућа за нас, Бабушница: Компостирај – профитирај!

-Због чега је активизам важан?
Активизам је важан јер на тај начин доприносимо стварању бољих услова за живот у нашим заједницама, како за садашње, тако и за будуће генерације.

-Која је била иницијална каписла да започнете Вашу активистичку причу?

Све већи број дивљих депонија у нашој општини и непостојање системског решења за одлагање отпада, нарочито у сеоским срединама, је оно што нас је покренуло на акцију. У нашој општини се становништво претежно бави пољопривредом. Биоразградиви отпад који настаје као последица чини половину укупне количине отпада. Могуће га је компостирати и остварити двоструку корист, заштитити природу и уштедети новац.

-Да ли сте некада (и када) пожелели да одустанете?
Сматрамо да је наш предлог за увођење компостирања као примарног начина управљања биоразградивим отпадом најбоље решење за средину у којој живимо и ни једног тренутка нисмо имали недоумице, нити жеље да одустанемо од те идеје

-Који су Вам били највећи изазови током активистичке борбе?

Општина Бабушница спада у најсиромашније општине, становништво је окупирано свакодневним бригама и најтеже је тему као што је заштита животне средине, ставити у први план.

-Најзначајнији тренутак, односно тренутак у ком сте помислили да је вредело труда?

Највеће охрабрење долазило нам је кроз уличне акције, када успемо да заинтересујемо људе да размисле о овој теми и започну компостирање у својим домаћинствима.

-По(р)ука будућим активистима...

Покрени се и утичи на своје боље сутра!
-Подршка кроз промени.рс нам је значила због...
Првенствено због тога што је неко препознао нашу идеју као добру, указао нам поверење и омогућио да реализујемо наш први пројекат на најбољи могући начин.


#   екологија   Бабушница   отпад   ђубриво   органнски отпад   Миљана Ранчић   Удружење Кућа за нас   компос   Етно кућа
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима