Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Забрана запошљавања у здравству - само за лекаре и сестре

Bookmark and Share

02.03.2019. Бета, Мондо

Од увођења званичне забране запошљавања у јавном сектору, више од 3.500 немедицинских радника запослено је на неодређено радно време, што је додатно погоршало и онако лош однос бројева медицинара и администрације.

Забрана запошљавања у здравству - само за лекаре и сестре

У здравству тренутно недостаје око 3.500 лекара и преко 8.000 медицинских сестара, наводи се у мартовском издању Нове економије а, према званичним подацима Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", скоро свака пета особа са платног списка здравствених установа у Србији немедицински је радник.

У Европској Унији тек сваки десети запослени не носи бели мантил.

Од 118.000 запослених у домаћем здравству, 22.708 њих су немедицински радници, а 2.361 су здравствени сарадници – психолози, дефектолози, социјални радници...

"Наша држава купује социјални мир тиме што запошљава и чува радна места административних радника у здравству, а пацијенте ускоро неће имати ко да лечи. Сваке године из наше земље одлази 800 лекара и дупло више медицинских сестара. Ако се не одстрани тај ’тумор’ у виду вишка немедицинских радника, здравство се неће опоравити", рекао је председник Синдиката лекара и фармацеута (СЛФС) Раде Панић.

Коментара: 1


#   запошљавање     здравство   Милан Јовановић   радна места
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Alejandro del Hierro, 03.03.2019.:
    Od uvođenja zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, više od 3.500 nemedicinskih radnika zaposleno je na neodređeno radno vreme, uprkos tome što zdravstvu trenutno nedostaje oko 3.500 lekara i više od 8.000 sestara.


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима