Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zabrana zapošljavanja u zdravstvu - samo za lekare i sestre

Bookmark and Share

02.03.2019. Beta, Mondo

Od uvođenja zvanične zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, više od 3.500 nemedicinskih radnika zaposleno je na neodređeno radno vreme, što je dodatno pogoršalo i onako loš odnos brojeva medicinara i administracije.

Zabrana zapošljavanja u zdravstvu - samo za lekare i sestre

U zdravstvu trenutno nedostaje oko 3.500 lekara i preko 8.000 medicinskih sestara, navodi se u martovskom izdanju Nove ekonomije a, prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", skoro svaka peta osoba sa platnog spiska zdravstvenih ustanova u Srbiji nemedicinski je radnik.

U Evropskoj Uniji tek svaki deseti zaposleni ne nosi beli mantil.

Od 118.000 zaposlenih u domaćem zdravstvu, 22.708 njih su nemedicinski radnici, a 2.361 su zdravstveni saradnici – psiholozi, defektolozi, socijalni radnici...

"Naša država kupuje socijalni mir time što zapošljava i čuva radna mesta administrativnih radnika u zdravstvu, a pacijente uskoro neće imati ko da leči. Svake godine iz naše zemlje odlazi 800 lekara i duplo više medicinskih sestara. Ako se ne odstrani taj ’tumor’ u vidu viška nemedicinskih radnika, zdravstvo se neće oporaviti", rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta (SLFS) Rade Panić.

Komentara: 1


#   zapošljavanje     zdravstvo   Milan Jovanović   radna mesta
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Alejandro del Hierro, 03.03.2019.:
    Od uvođenja zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, više od 3.500 nemedicinskih radnika zaposleno je na neodređeno radno vreme, uprkos tome što zdravstvu trenutno nedostaje oko 3.500 lekara i više od 8.000 sestara.


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima