Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od 2010 novih radnih mesta u zdravstvu, Kliničkom centru u Nišu odobreno samo 58

rssBookmark and Share

Niš 20.04.2017. Z.S. Južna Srbija Info, zdravlje.gov.rs

Danas su predstavljeni kadrovski planovi Ministarstva zdravlja u cilju formiranja nove generacije lekara, prema normativima beogradskog Instituta "Batut" od 2010 odobrenih radnih mesta, Kliničkom centru Niš, pripalo je samo 58, dok je susednom kragujevačkom KC, odobreno 219.

Foto: zdravlje.gov.rs
Foto: zdravlje.gov.rs

Pregled po zdravstvenim ustanovama

KC Vojvodine 229

Opšta Bolnica Subotica 41

KC Srbije 380

IKVB Dedinje 18

Institut za onkologiju Srbije 33

Institut za majku i dete Srbije 30

KBC Zemun 72

KBC Zvezdara 84

Dom zdravlja Zemun 45

Univerzitetska dečja klinika 30

KC Niš 58

Opšta Bolnica Šabac 53

Opšta Bolnica Loznica 31

Opšta Bolnica Valjevo 30

Opšta Bolnica Požarevac 22

Opšta Bolnica Čačak 48

Opšta Bolnica Užice 37

Opšta Bolnica Novi Pazar 60

Opšta Bolnica Studenica Kraljevo 35

Opšta Bolnica Kruševac 25

KC Kragujevac 219

Ukupno 2010

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije ass. dr Zlatibor Lončar predstavio je danas kadrovske planove Ministarstva zdravlja izrađene u cilju formiranja nove generacije lekara, a na osnovu ažuriranih normativa koje je sačinio Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

Predstavljajući kadrovske planove, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije ass. dr Zlatibor Lončar istakao je najpre da rezultati Ministarstva zdravlja u poslednje dve i po godine zaista nisu mali, te da je ovo prva Vlada Srbije u novijoj istoriji koja sektor zdravstva nije shvatila kao plen, već kao oblast koja može i mora da se unapredi.

„Sva ulaganja u zdravstveni sektor, u opremu i infrastrukturu u ove dve i po godine (gama nož, KC Niš, nove hirurške sale u Urgentnom centru KC Srbije, kardiohirurgija u Nišu, akceleratori, skeneri, inovativni lekovi...) a koja u ovolikom obimu nismo imali poslednjih 30, 40 godina ne znače mnogo ukoliko njih ne prate i adekvatni kadrovski planovi. Prepoznali smo probleme s kojim su se susrele zemlje u okruženju, koje su ulagale u zdravstveni sistem, ali ne i u kadrove. Stoga smo donošenjem Kadrovskog plana za 2017. godinu omogućili zapošljavanje novih 2010 zaposlenih u zdravstvu i to: 631 doktora medicine, 30 farmaceuta-biohemičara, 1349 medicinskih sestara i tehničara raznih profila“ istakao je ministar Lončar.

Kadar je povećan u onim ustanovama koje su bile u manjkovima u odnosu na standarde odnosno normative kadra. Normativi kadra se računaju u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti normativ kadra se obračunava uglavnom na broj stanovnika na teritoriji za koju je osnovana ustanova a u sekundarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti uglavnom na broj postelja. Pored navedenih, postoje i drugi faktori koji utiču na potrebe za kadrom kao što su udaljenost od najbližih bolnica, postojanje i korišćenje različite vrste opreme, specifičnost delatnosti zdravstvenih ustanova, uvođenje novih tehnologija itd.

„To praktično znači da su najveće povećanje broja zaposlenih koji su predviđeni kadrovskim planom dobili domovi zdravlja koji su imali najmanje lekara i sestara (i ostalog kadra) u odnosu na postojeći broj stanovnika na teritoriji za koju su osnovani. A kada se radi o bolnicama, najveće povećanje broja zaposlenih koji su predviđeni kadrovskim planom su dobile bolnice koje su imale najmanji broj lekara i sestara u odnosu na posteljne kapacitete“, rekao je ministar Lončar.

„Ovih više od 2.000 zdravstvenih radnika će biti zaposleni na nova radna mesta, na osnovu novog kadrovskog plana. Od specijalista najviše će biti mesta za one koji su i najdeficitarniji, kao što su pedijatri, anesteziolozi, radiolozi, neurolozi... Na ovaj način želimo da se mladi lekari školuju, usavršavaju i da imaju priliku da stiču znanje i iskustvo uz starije lekare, kako bi ih spremni i obučeni nasledili kad oni odu u penziju“ naveo je Lončar.

Ministar Lončar istakao je da je Vladina komisija odobrila zapošljavanje oko 4.000 zdravstvenih radnika u proteklom periodu, od tog broja polovina su lekari. Samo od početka godine na taj način zaposleno je 463 radnika, od čega 204 lekara i 252 sestre i tehničari.

„Obećali smo da ćemo raditi na stvaranju novih generacija lekara i ovo je put ka ispunjenju tog obećanja. Preduzeli smo odlučne i konkretne mere. Uspešno smo sproveli racionalizaciju, uz konstruktivnu i sadržajnu podršku svih sindikata (prvi smo potpisali kolektivni ugovor), ponovo omogućili specijalizacije, olakšali njihovo odobravanje i uveli i volonterske spec. i nastavili sa zapošljavanjem medicinskog kadra. Do sada je odobreno više od 4.000 specijalizacija, a u ovogodišnjem martovskom roku još 634 specijalizacija“ rekao je ministar Lončar.

Zaključujući svoje obraćanje, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije ass. dr Zlatibor Lončar istakao je da je Srbija poznata po vrhunskim zdravstvenim stručnjacima, veoma cenjenima u svetu. Ali, ni jedan stručnjak nije zaista vrhunski, ako ne ostavi obučene naslednike da nastave i unaprede posao. Novim Kadrovskim planom, Ministarstvo zdravlja upravo im to i omogućava.

 

Komentara: 1


#   Niš   Kruševac   Dom zdravlja     Klinički centar Niš   Kragujevac   Vlada Republike Srbije   Ministartvo zdravlja   Dečja klinika   opšta bolnica   Milan Jovanović   Institut za javno zdravlje   Novi Pazar   Zlatibor Lončar   radna mesta   Ministarstvo zdravlja
@Vlada_SR @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    goran, 21.04.2017.:
    58 je kvota za Nis od 2100. Nemam komentara. Komentar je samo da smo mi iz Nisa naj zdraviji deo Srbije, lecimo s etravama i cistom vodom. Pozdrav.


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima