Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Заврзлама једног Нишлије: Да би регистровао аутомобил, морао да плати казну из Београда, а да тамо није ни био

rssBookmark and Share

Београд 18.03.2017. Блиц, Јужна Србија Инфо

Славољуб Орловић (66) из Мрамора крај Ниша, морао је да плати туђу казну за саобраћајни прекршај у Београду да би могао да региструје свој аутомобил у Нишу.

Суд признао грешку али још није вратио паре Фото: Б. Јаначковић / РАС Србија
Суд признао грешку али још није вратио паре Фото: Б. Јаначковић / РАС Србија

Непријатну вест да има наводно неплаћену судску казну од 5.000 динара, он је сазнао на шалтеру за регистровање возила у нишкој полицији и то задњег дана пред истек регистрације.

Иако више од деценије није био у Београду, ни аутобусом, постојала је опасност да изгуби таблице ако не региструје кола па је казну платио. После низа перипетија успео је да докаже да су државни органи направили грешку, али паре натраг још није добио...

- Дошао сам 3. октобра 2016. године да региструјем аутомобил "ситроен" и добио обавештење да имам наводно неплаћену казну од 5.000 динара и да морам прво да је платим. У Прекршајном суду у Нишу сазнао сам да је у питању прекршај учињен у Београду 5. децембра 2015. године, па сам решио сам да утврдим одакле моје име у судском регистру - почиње исповест Орловић.

Обратио се МУП-у и добио обавештење да су му саобраћајци из Београда написали казну због прекршаја из члана 333, став 1, те да је уписни број предмета 7-143-23228/15. А када је из Прекршајног суда у Београду затражио документацију из "његовог" предмета имао је шта да види: на омоту предмета писало је његово име, али је прекршајни налог у предмету под наведеним бројем, на основу којег је кажњен, гласио на другу особу. У обавештењу које му је достављено, суд је признао грешку.

- У прилогу вам достављамо омот списа и копију прекршајног налога који је издат против С. В., а не против вас. С тим у вези, обавештавам вас да сам дао налог управитељу писарнице суда да изврши повраћај грешком уплаћеног новца од ваше стране, а поводом издатог прекршајног налога - наводи се у одговору из Прекршајног суда.

Орловић каже да од суда није добио одговор ко је грешку направио нити је добио целокупну документацију на основу које би то могао да утврди.

- Хоћу да знам одакле се моје име нашло на омоту предмета када прекршајни налог гласи на другу особу? Зашто нисам добио остатак документације из којег би се видело како је текао поступак по којем сам кажњен. Сумњам да је неко у суду на овај начин желео да заштити учиниоца прекршаја. Обратио сам се суду поново 3. фебруара али одговор нисам добио, каже Орловић.

Он је решио да поднесе тужбу свог свих непријатности које је доживео - ни крив ни дужан.

- Нису само у питању 5.000 динара, већ сам имао и психичке тегобе због свега јер сам морао месец дана да доказујем да нисам учинио никакав прекршај, а и породици сам морао да објашњавам да уопште нисам био у Београду тог дана, додаје Орловић.

Паре ће бити враћене

У Прекршајном суду у Београду новинару "Блица" потврдили су да ће Орловић добити натраг новац који је грешком наплаћен.

- Грешка је учињена, новац ће бити враћен. За више детаља обратите се председнику суда - рекао нам је један од службеника. На мејл упућен управи суда нисмо добили одговор до закључења текста.

Смешно - ослободили га плаћања шест динара

Прекршајни суд у Београду, који је Орловићу ни кривом ни дужном направио правну заврзламу и непредвиђене трошкове, ослободио га је шест динара колико коштају две фотокопије докумената које је добио по захтеву за достављање о информација од јавног значаја.

Коментара: 0


#   Београд   саобраћај   Мрамор   казне   информација од јавног значаја   Прекршајни суд   регистарске таблице   Славољуб Орловић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима