Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zavrzlama jednog Nišlije: Da bi registrovao automobil, morao da plati kaznu iz Beograda, a da tamo nije ni bio

rssBookmark and Share

Niš 18.03.2017. Blic, Južna Srbija Info

Slavoljub Orlović (66) iz Mramora kraj Niša, morao je da plati tuđu kaznu za saobraćajni prekršaj u Beogradu da bi mogao da registruje svoj automobil u Nišu.

Sud priznao grešku ali još nije vratio pare Foto: B. Janačković / RAS Srbija
Sud priznao grešku ali još nije vratio pare Foto: B. Janačković / RAS Srbija

Neprijatnu vest da ima navodno neplaćenu sudsku kaznu od 5.000 dinara, on je saznao na šalteru za registrovanje vozila u niškoj policiji i to zadnjeg dana pred istek registracije.

Iako više od decenije nije bio u Beogradu, ni autobusom, postojala je opasnost da izgubi tablice ako ne registruje kola pa je kaznu platio. Posle niza peripetija uspeo je da dokaže da su državni organi napravili grešku, ali pare natrag još nije dobio...

- Došao sam 3. oktobra 2016. godine da registrujem automobil "sitroen" i dobio obaveštenje da imam navodno neplaćenu kaznu od 5.000 dinara i da moram prvo da je platim. U Prekršajnom sudu u Nišu saznao sam da je u pitanju prekršaj učinjen u Beogradu 5. decembra 2015. godine, pa sam rešio sam da utvrdim odakle moje ime u sudskom registru - počinje ispovest Orlović.

Obratio se MUP-u i dobio obaveštenje da su mu saobraćajci iz Beograda napisali kaznu zbog prekršaja iz člana 333, stav 1, te da je upisni broj predmeta 7-143-23228/15. A kada je iz Prekršajnog suda u Beogradu zatražio dokumentaciju iz "njegovog" predmeta imao je šta da vidi: na omotu predmeta pisalo je njegovo ime, ali je prekršajni nalog u predmetu pod navedenim brojem, na osnovu kojeg je kažnjen, glasio na drugu osobu. U obaveštenju koje mu je dostavljeno, sud je priznao grešku.

- U prilogu vam dostavljamo omot spisa i kopiju prekršajnog naloga koji je izdat protiv S. V., a ne protiv vas. S tim u vezi, obaveštavam vas da sam dao nalog upravitelju pisarnice suda da izvrši povraćaj greškom uplaćenog novca od vaše strane, a povodom izdatog prekršajnog naloga - navodi se u odgovoru iz Prekršajnog suda.

Orlović kaže da od suda nije dobio odgovor ko je grešku napravio niti je dobio celokupnu dokumentaciju na osnovu koje bi to mogao da utvrdi.

- Hoću da znam odakle se moje ime našlo na omotu predmeta kada prekršajni nalog glasi na drugu osobu? Zašto nisam dobio ostatak dokumentacije iz kojeg bi se videlo kako je tekao postupak po kojem sam kažnjen. Sumnjam da je neko u sudu na ovaj način želeo da zaštiti učinioca prekršaja. Obratio sam se sudu ponovo 3. februara ali odgovor nisam dobio, kaže Orlović.

On je rešio da podnese tužbu svog svih neprijatnosti koje je doživeo - ni kriv ni dužan.

- Nisu samo u pitanju 5.000 dinara, već sam imao i psihičke tegobe zbog svega jer sam morao mesec dana da dokazujem da nisam učinio nikakav prekršaj, a i porodici sam morao da objašnjavam da uopšte nisam bio u Beogradu tog dana, dodaje Orlović.

Pare će biti vraćene

U Prekršajnom sudu u Beogradu novinaru "Blica" potvrdili su da će Orlović dobiti natrag novac koji je greškom naplaćen.

- Greška je učinjena, novac će biti vraćen. Za više detalja obratite se predsedniku suda - rekao nam je jedan od službenika. Na mejl upućen upravi suda nismo dobili odgovor do zaključenja teksta.

Smešno - oslobodili ga plaćanja šest dinara

Prekršajni sud u Beogradu, koji je Orloviću ni krivom ni dužnom napravio pravnu zavrzlamu i nepredviđene troškove, oslobodio ga je šest dinara koliko koštaju dve fotokopije dokumenata koje je dobio po zahtevu za dostavljanje o informacija od javnog značaja.

Komentara: 0


#   Niš   Beograd   saobraćaj   Mramor   kazne   informacija od javnog značaja   Prekršajni sud   registarske tablice   Slavoljub Orlović
@


 


[ Dodaj komentar ]