Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ана Вељковић: Млади су од увек носиоци свежих идеја

rssBookmark and Share

06.10.2016.

Млади су од увек носиоци свежих идеја, потребно је открити такве ученике и покренути их!

Ана Вељковић: Млади су од увек носиоци свежих идеја

Конференција Теен Талк се други пут одржава у Нишу, а решени су то постане традиција. 6. октобра, у биоскопу “Вилин Град”, са традиционалним партнером Теленором. тема су били млади таленти, успеси, медаље, а разговарано је и о Јутјуберима, лајковима, али и о вршњачком и дигиталном насиљу и како од њега да се заштитимо.

На панелу “BLOCK the bullies: Како се заштитити од насилника на мрежама и ван њих” учествовала је и Ана Вељковић, професор географије у Гимназији „Бора Станковић“ и Правно-пословној школи у Нишу.

Већ деветнаест година ради у настави. Већ 6 година ради са ученичким компанијама у обе школе, а школске 2014/15. је добила титулу Предузетникуса године и била ментор ученичке компаније „Green Grafitti“ која је била представник Србије на Европском такмичењу ученичких компанија. Ученичко предузетништво је њено опредељење.

Какав је осећај бити најбољи разредни старешина најбољег одељена у школи у којој радите?

– Љубав према послу и она коју имам у себи за све младе се рефлектује резултате. Већ давне школсксе 2007/08. је одељење којем сам била разредни старешина у Правно-пословној школи проглашено најбољим одељењем током све четири школске године (од 2004 до 2008) које су у њој провели. Ученици тог одељења се већ стасали у озбиљне људе, завршили факултете, формирали породице, али на моје задовољство и даље негују пријатељства из школе.
Сада се могу похвалити да сам разредни старешина још једном најбољим одељењем. Говорим о одељењу III-3 Гимназије „Бора Станковић“, које је на крају другог разреда забележило 100% одличан успех. Мој успех је тим већи што се они међусобно друже и осећају потребу да буду заједно. Право је задовољство бити у окружен њима. Пре два дана смо, на пример, заједно планинарили на Сврљишким планинама. Драго ми је што у себи носе љубав према природи и авнтури. Рад са њима поред тога што је за мене немерљиво задовољство представља и изазов, јер од мене захтева да сам више него спремна кад станем пред њих.

Бавите се ученичким предузетништвом. Колико су млади спремни да промовишу своје идеје, да покрену свој бизнис и да ризикују?

– Млади су од увек носиоци свежих идеја. Њихове идеје су интересантне, инвентивне и креативне. Потребно је открити такве ученике, покренути их и научити да верују у своје идеје. Након њиховог покретања креће бујица кретаивне енергије коју је потребно укротити и искористити на прави начин. Ризик у ученичком предузетништву није велики па је самим тим оно добар полигон на коме стичу искуство како би касније, када се суоче са реалним ситуацијама лакше управљали ризицима, доносили праве одлуке и били у зони конфора а не зони панике.

Истраживања често показују да је младима циљ “државни посао”. На које начине образовање, друштво, Град, држава треба да промовишу предузетништво међу младима?

Државни посао је управо та зона конфора којој заиста тежи већина младих данас. Један од разлога за то је што, поред личних склоности и афинитета, они нису упознати са могућностима и предностима предузетништва. С тим у вези образовање, друштво, Град и држава морају да промовишу предузетништво међу младима кроз ране облике. Пре свега кроз свеопшту афирмацију и промовисање примера добре праксе, преко новчаних субвенција, пореских олакшица и тако даље. Поред тога сматрам да је неопходно едуковати младе људе о предузетништву, како оне који су већ обухваћени системом образовања, тако и оне који су редовно образоване окончали али имају потребу за знањима из ове области. Ова едукација не сме бити сувопарна већ прагматична, сврсисходна и ефективна.

 

Сматрате ли да је овакав вид ваннаставних активности, као што су ученичке компаније, једна од превентива насилног понашања? Колико уопште ваннаставне активности било ког типа помажу у томе да превентивно утиче на вршњачко насиље?

– Било који облик ваннаставних активности, укључујући и ученичко предузетништво врши превентиву над насилним понашањем младих. Конкретно кроз ученичко предузетништво, радећи на развоју и реализацији идеја, ученици се привикавају на тимски рад који има своје закономерности али пре свега захтева да се чланови тима међусобно уважавају, поштују различитост мишљења, развијају културу слушања саговорника и правилне комуникације. Наравно да оно не може да искорени вршњачко насиље, али свакако да рад у ученичком предузетиштву може помоћи ученицима који показују такве склоности да их се ослободе. На жалост, наставници нису ничим стимулисани да обављају ваннаставне активности.

bravo.rs

Коментара: 0


#   Бора Станковић   Вилин Град   интервју   вршњачко насиље   Green Grafitti   географија     Ана Вељковић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима