Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Eвропска награда Далибору Тодоровићу наставнику ИКТ из Ниша

rssBookmark and Share

22.10.2016. Младен Јовановић

Далибор Тодоровић, професор информатике и рачунарствa, је још један од вредних просветних радника који је добио високо признање за свој рад.

Далибор Тодоровић добитник награде eSkills for Jobs 2016
Далибор Тодоровић добитник награде eSkills for Jobs 2016

Иако своју норму остварује предјући у две нишке основне школе и једној ван Ниша, то му није представљало проблем да се перманентно стручно усавршава, напредује, учествује у бројним међународним пројектима и остварује запажене резултате на домаћим и међународним такмичењима и конкурсима са својим ученицима.

Последње у низу признања за професора Тодоровића стигло је ових дана из Братиславе. Награда "eSkills for Jobs 2016 - Outstanding digital skills developer" додељују се за изузетно залагање у развоју дигиталних компетенција ученика. Додељује се на престижној „eSkills“ конференцији ("Europe in Digital Era" - Where skills are making the difference), која је ове године одржана у главном граду Словачке, која тренутно председава Европском унијом.

• На почетку самог разговора и искрене честитке замолили смо професора Тодоровића да нам мало детаљније објасни о каквој се награди ради.

Ради се о првој награди у оквиру такмичења eSkills for Jobs 2016. Такмичење се одвијало у три категорије: Young digital talent, Outstanding digital skills developer и Innovative App developer. Категорија у којој сам учествовао и у којој је једино и било могуће учешће за мене је Outstanding digital skills developer.
Право учешћа имали су наставници уписани на курс Developing Digital Skills in your Classroom у организацији European Schoolnet Academy. На крају овог курса од полазника се тражло да припреме коначан пројекат - лекције које се могу доставити у оквиру eSkills for Jobs 2016 наградног такмичања које је део кампање Европске комисије eSkills for Jobs.
Да би послали видео, наставници су морали да успешно заврше курс. Ако сте сматрали да можете доказати изузетну употребу ИКТ-а у настави, иновативан начин развијања компјутерских вештина ученика и крос-курикуларни приступ у подучавању дигиталних вештине требало је израдити троминутни видео који представља лекцију или активност која се фокусира на развој дигиталне способности ваших ученика.

• Колико је било учесника на конференцији, из којих земаља су долазили конкурентни за признање у категорији у којој сте ви учествовали?

Конфереција "Europe in Digital era" је организована од стране DIGITAL EUROPE и  European Schoolnet -а у сарадњи са IT Association  Словачке. Она је последња и серији конференција организованих од стране Европске Комисије овога пута под покровитељством Словачке као председавајућом земљом Европске Уније под овим логом у оквиру кампања eSkills Weeks (2010. и 2012.) и eSkills for Jobs (2014-2016.). Конференција је одржана 17. и 18. октобра 2016. у Братислави и окупила је више од 200 учесника различитих интересних група, креатора политике, пословних лидера и стручњака који су расправљали на тему како дигиталне технологије трансформишу наше животе темпом никада виђеним до сада.  Ова дигитална трансформација која је у току ослања се на доступност одговарајућих дигиталних вештина за све грађане, од најмлађих до најстаријих, и на то какав ће позитиван утицај стицање таквих способности имати на проналажење посла, смањење незапослености и интеграцију свих грађана у дигитално друштво.
Конкуренти за признање у категорији у којој сам ја учествовао су из различитих европских земаља а међу њима и неколико њих из наше земље.

• Молим Вас да појаснимо нашим читаоцима која је процедара за учешће на „eSkills“-у и који су критеријуми морали да се испоштују за учешће на конкурсу.

На конкурсу су могли да учествују само они наставници који су успешно завршили онлајн курс Developing Digital Skills in your Classroom у организацији European Schoolnet академије. Курс је трајао седам недеља, од 4. априла до 22. маја 2016. године. Састојао се од шест модула и једног додатног модула за завршне активности. Након сваког модула учесници су имали задатке које су морали да одраде и тест који су морали да положе да би прешли на наредни модуо.
Сам курс је организован тематски по областима дигиталних компетенција које су битне на свим нивоима основног и средњег образовања. Курс је имао за циљ да упозна наставнике како да развију низ дигиталних вештина и упозна их са алатима и ресурсима који су им на располагању. У шест модула се најпре истражује дефиниција и улога ових компетенција уопште, а затим се акценат ставља на одређеним подручјима вештина и како да се оне развију у учионици.
На крају курса, као финалну активност, наставници су морали да у Learning designer-у,  посебном софистицираном алату за израду сценарија часа који је развио Лондонски институт за образовање, дизајнирају лекције које се фокусирају на развој низа дигиталних вештина употребом иновативних алата. Лекције се затим размењују и ради се тзв. peer review односно оцењују се од стране европских колега. Ваша лекција добија три оцене, од троје учесника по једну. Сваки учесник је имао обавезу да прегледа и да конструктивно оцени три сценарија која су му додељена, а цео процес оцењивања није анониман већ потпуно транспарентан.

• Сигурно је да иза ове награде стоји огроман рад на пројектима, не само рад на часовима у школи. Па хајде да набројима домаће и међународне пројекте у којима сте учествовали.

Заиста су бројни домаћи и међународни пројекти у којима сам учествовао са својим ученицима. Од новијих, две године за редом, 2013. и 2014. добијали смо награгу на националној смотри кратког ђачког филма "ФИЛМић". Посебно ми је драго учешће у националном пројекту дигитализације културне баштине Србије  - "Виртуелни завичај" у коме су моји ученици учествовали са чак 15 радова па смо поред друге и треће награде добили и награду за изузетан допринос овом националном пројекту. Затим прва награда на такмичењу у Румунији "Take attitude" у категорији "Think, reuse, create" прошле године. Такође смо прошле године добили две Националне и једну Eвропску Oзнаку квалитета за eTwinning пројекте која представља званичну потврду да су све активности на пројекту и квалитет рада на највишем европском нивоу. И ове године смо учествовали у више  eTwinning пројеката па очекујемо признања и за њих јер су већ награђени у партнерским земљама. Ученици моје школе су под менторством колеге Александра добили недавно два значајна признања - другу награду на конкурсу "Буди као Тесла" и прву награду у категорији креативог едукативног филма "Мinecraft у образовању" на шта смо такође сви поносни. Поред тога учествујемо и на конкурсима и активностима које се баве промоцијом СТЕМ групе предмета (науке, технологије, инжењерства и математике), организујемо и посећујемо догађаје из ове области покушавајући да повежемо оно што се учи у школи са реалним светом који нас окружује и на тај начин помажем ученицима у професионалној оријентацији на прелазу у средњу школу.

• По Вашим сазнањима, шта је било пресудно за добијање награде.

Верујем да је то била испуњеност свих услова конкурса као и квалитет лекција. Представница Microsoft-a, који је спонзор прве награде у овој категорији, на свечаној церемонији проглашења победника дословно је рекла да је пажљиво прегледала видеа свих учесника и да може са сигурношћу рећи да наставник који је направио овај видео одлично обавља свој посао. Надам се да заиста и мисли тако.

• У времену када се борба да информатика и рачунарство коначно заузму место у просветном систему Републике Србије као обавезан предмет, сигурно да ће ово признање само допринети Вашој борби да предмет који предајете то и постане.

Ја се већ годинама институционално залажем за промену статуса предмета који предајем као члан Педагошког друштва информатичара Србије. У оквиру овог друштва члан сам радне групе за израду предлога образовних стандарда за предмет Информатика и рачунарство за основну школу, члан комисије за уџбенике за предмет Информатика и рачунарство и  координатор Радне групе ПДИС-а за наставне планове и програме за основне школе за израду предлога нацрта оквира предметног курикулума информатике и рачунарства за други циклус основног образовања. Такође сам био и члан Радне групе Министарства просвете за редефинисање информатичких садржаја.
Пренећу само неке закључке са ове eSkills конференције на највишем нивоу на којој сам имао част да присуствујем - дигиталне вештине морају бити основне вештине попут читања и писања, не смеју се поставити као опционе већ морају бити обавезне, а наставници су управо они који имају највећи значај у томе, који могу донети кључне промене у друштву и од којих зависи будућност дигиталног пејзажа Европе.

• Дајте савет осталим наставницима и колегама да се оснаже и како да учествују на вако важним и престижним конкурсима и конференцијама.

Конкурси и позиви су отворени за све. Прошле године ову награду на истој конференцији која је одржана у Луксембургу, добила је моја драга колегиница Катарина Алексић, наставница информатике у школи "Бранислав Нушић" у Београду. Ако две године за редом прва награда одлази у земљу која је, нажалост, веома експлицитно показала како јој уопште није стало до будућности њених грађана тиме што је улогу и друштвени статус наставника маргинализовала до крајњих граница, мислим да је то јасан показатељ квалитета рада наших наставника који у скоро немогућим условима и без основних средстава за рад постижу изузетне резултате. И она и ја смо учествовали на конкурсу са аматерским и несавршеним радовима без икаквих претензија и очекивања. Али неко тамо је препознао и наградио професионалност у раду. Зато, немојте да одустајете и пре него што покушате, верујте себи и верујте мени када кажем да тамо негде неко иако има боље услове за рад не значи да ради свој посао ни боље ни квалитетније од вас.  

• Не можемо да на крају не поменемо ученике и колеге, па Вас молимо да на крају разговора кажете колико Вам значи рад са њима и њихова подршка.

Најпре морам да кажем да сам срећан што имам заиста дивне ученике који радо учествују у свим наставним и ваннаставним активностима. Воле да истражују, експериментишу и откривају нове алате и нове могућности. То је природна дечја потреба а наше је да обезбедимо начине и методе кроз које ће се она реализовати. Деца су показала и доказала да су вредна, креативна, да могу и желе да раде уколико им покажете смисао тога, поставите им изазов и покажете им како учење може и треба бити забавно.
Много ми значи подршка мојих колега са којима одлично сарађујем, који имају разумевања и који су увек спремни да подрже моје идеје и пруже ми техничку и логистичку подршку у њиховој реализацији. Често организујемо заједничке активности или часове у оквиру тематски планираних активности и управо енергија која је онда присутна и код ученика и код нас је највећа сатисфакција у раду. Наравно, увек има и оних других колега којима то што радите није по вољи и који упадају у сопствене замке, али они су већ из неке сасвим друге приче.

Коментара: 2


#   образовање   Бранислав Нушић   информатика   награда   Далибор Тодоровић
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    Natasa Vrapcevic, 22.10.2016.:
    Bravo za Dalibora! Samo nastavi tako!Valjda će se jednom i u ovoj zemlji vrednovati stručnjaci. Za sada je tako da ako izadjes iz mase, ako radiš na sebi i za dobrobit nekog budućeg doba, oni koji ne znaju toliko pokušavaju da omalovaže taj rad, da mu ne pridaju važnost...Nadam se da će jednom ipak pravi ljudi biti na pravom mestu.

  • (+0) (-0)

    Александар Стојковић, 23.10.2016.:
    Још једном честитке колеги који је имао знања и храбрости да себе види ван граница где други боље препознају и вреднују квалитете.Идемо даље са свим расположивим средствима јер знамо да то радимо најбоље !


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима