Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Немања Радуловић — светска звезда и амбасадор Србије (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Москва 08.09.2016. sputniknews.com

Након спектакуларног наступа у концертној сали „Чајковски“ у Москви, чувени српски виолиниста Немања Радуловицћ дао је интервју за Спутњик, у којем је говорио, између осталог, о групи Рун–Д.М.Ц, амбасадорској функцији, али и о руској публици.

Немања Радуловић — светска звезда и амбасадор Србије (ВИДЕО)

Шта вам је овај концерт у Москви учинило посебним?

— Посебно је за мене било то што никада раније нисам овде наступао. Драго ми је да смо добили прилику да овде свирамо после тих бројних, великих и важних уметника и музичара који су наступали у овој сали. Они су довели до тога да нас руска традиција класичне музике инспирише и гура напред. Стварно ми је било лепо — публика је јако квалитетна, толико су нас лепо слушали… А и сала има сјајну акустику. Сви који су нас дочекали стварно су били дивни.

Да ли сте имали прилику и да мало обиђете Москву?

— Јесам! Чим смо стигли, шетали смо чак десет километара. Можда за Москву то није много, али за мене јесте. Нисмо имали много времена, али успели смо да видимо центар града. Одушевљени смо великим улицама, архитектуром… Људи су веома фини и комуникативни.

Волите да свирате народну музику, понекад и поп — Абу, на пример — али истовремено свирате и класичан репертоар. Коју врсту музике највише волите, на шта сте посебно „слаби“?

— Слаб сам на музику генерално. Не волим да је делим по жанровима, него је делим на музику која ми прија и музику која ми мање прија. Али на сцени? Ту највише свирам класичну музику. Мислим да је то првенствено мој позив. Тиме се бавим од своје седме године — класика је мој правац. Али повремено, са великим задовољством, направим неки аранжман за поп, рок или традиционалну песму.

Значи, једног дана од вас се може очекивати и неки… реп? 

— (Осмех) Зашто да не? Ако је добра ствар, и ако ми прија… Видећемо. Сада постоји та синтеза жанрова, тај нови правац — „кросовер“… Али ја мислим да је суштински битно нешто друго. Видим где и како треба да се помогне, односно којој врсти музике је потребна помоћ. Многи млади људи заправо и не знају шта пропуштају кад не оду на концерт класичне музике. И мислим да би ми требало да све то презентујемо на мало другачији начин — мало опуштеније, да не буде све толико озбиљно, како би концерт класичне музике могао и њима да се допадне.  Да ли то значи да, посматрано са стране, Моцарт и Аба на неки начин имају исту вредност? — Мислим да музика која се слуша толико дуго дефинитивно има своју вредност. Моцарт је за своје време био апсолутни рок стар — људи су падали у несвест када се он појављивао.

Цео интервју на  www.sputniknews.com.

"Марш на Дрину" .. ВИДЕО

 

video...

Коментара: 0


#   Немања Радуловић   Москва   Марш на Дрину   класична музика
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима