Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Радничком ће бити добро, кад све Нишлије, Мераклије буду "живеле" Раднички

rssBookmark and Share

16.01.2016.

То значи да ви Радничком дате шта можете у том моменту
Сви имају прилику да нађу начин да се укључе и буду корисни за Раднички, и на неки начин помогну Радничком и буду срећни што су на неки начин део Радничког

Радничком ће бити добро, кад све Нишлије, Мераклије буду "живеле" Раднички

У последњим часовима 2014. године, након вишедневне саге о доласку новог тренера у Радничком, фудбалској јавности је обелодањено да је нови шеф стручног штаба “Реала са Нишаве” Милан Раставац. За многе љубитеље фудбала изненађење, али очигледно није било за оне, који су тада о томе одлучивали, и који су тако одлучили.

Након целог једног циклуса, везаног за рад клуба, направили смо, кроз разговор са Мимом Раставцем, кратку ретроспективу:

”Суштина приче око мог доласка у Раднички је таква да у односу на незавидну ситуацију у којој је био Раднички, имао сам велику жељу и мотив да се докажем на овом, новом, нивоу. Неке претходне “степенице” сам одрадио релативно добро одрадио и чекао сам прилику да се укаже оваква прилика. Када сам добио позив од Радничког, сви људи које сам консултовао су ми саветовали да прихватим ту понуду и да је то добра понуда за мене. Тешко је добити овакву понуду, са тог нивоа, а да су услови релативно стабилни. Ризик који је постојао је био прихватљив, и ја сам веровао да могу да направим побољшање у игри, а самим тим и побољшање резултата и мислим да смо сви заједно у тај пројекат ушли озбиљно и то нам је донело резултат које задовољио све.”

Представили сте план за период, за који сте постигли договор са тадашњим челницима клуба, како то изгледа из данашње перспективе, у смислу планираног, договореног, реализованог?

”Све идеје и планове које смо имали су разрађивани и усаглашавани на нивоу руководства клуба. Са тадашњим председником клуба, Видаком Перовићем, Марком Јовановићем, спортским директором клуба, направили смо стратегију развоја клуба, тима и резултата, а онда смо неке кораке, на који начин како то да изведемо, договарали и спроводили у дело. Све одлуке су доношене у договору, а идеја јесте била да направимо такмичарски резултат који ће нас оставити у лиги и да кренемо у подмлађивање састава првог тима и да кренемо у подизање нивоа квалитета играча унутар омладинске школе. Паралелно је рађено на свим нивоима са једном обавезом коју смо преузели, да први тим појачавамо тако што ћемо пре свега извршити допунску селекцију из региона Источне Србије. Такође смо радили на томе да и млађе селекције допуњавамо играчима са Региона. Радили смо на тим сегментима кроз првенство, играли смо селективне утакмице, остваривали контакте у региону, једноставно, кренули смо са тим процесом и то и даље спроводимо То значи да ћемо у неком наредном периоду имати по једног, двојицу, евентуално три играча, који су нешто млађи, а задовољавају, а ако наставами да радимо по плану, то значи да ћемо за две до три године имати десет играча из омладинске школе који би могли да буду потенцијал и за резултат који нас задовољава и за неки трансфер даље. Наравно, подршка садашњег руководства, на челу са председником Раданом Илићем нам много значи у реализацији тих зацртаних планова”

Да ли то значи, да је то временски период, у коме ћете Ви предводити Раднички “са клупе”?

”Ми сви имамо своје амбиције унутар фудбала, а исто тако имамо и неизвесну будућност. Моја амбиција јесте да водим врхунске клубове, а исто тако имам амбицију да обезбедим егзистенцију за себе и своју породицу кроз тренерски посао. У односу на врхунску спортску амбицију, и у односу на врхунску финансијску могућност ћу и ја као и сви други, доносити своје одлуке. Оно што је извесно је да ћу сваки свој моменат проведен унутар Радничког одрађивати тако као да ћу ту бити до краја тренерске каријере. Ми смо у Радничком започели један посао, он траје и ја сам до сада имао подршку свих структура клуба и ван клуба, и осећам обавзу и спортску и моралну да тај посао завршимо. Моја истинска жеља је, пре свега, да направимо што бољи резултат са Радничким”

Са клупе Радничког, а кроз многобројне интервјуе, не обећавате олако освајање Купа, излазак “у Европу”, опрез или…?

”Не схватам то као питање опреза, него као питање озбиљности. Мислим да циљеви који се постављају, а везани су за период од 6 месеци, чак и годину дана, да је то поприлично неозбиљно. Тако да сам ја више за опцију да ми презумемо обавезу на себе да у једном временском периоду, нешто дужем, радимо, тако да константно постоји напредак. У квалитету рада и у квалитету селекције играча, квалитету стручног штаба, менаџмента, односу са другим клубовима, односе са Савезом, са медијима. Значи да ми у једном периоду растемо на свим аспектима и онда сам сигуран да ће нас то у једном моменту довести до циља који смо испред себе поставили, а да је везан за неко позиционирање. С друге стране, ако се одлучите да изразите амбицију, која је само то, као неки резултат, није битно ни ког нивоа, то значи да оног момента кад се тај резултат не деси, треба све да се расформира и да кренете од нуле, а то нема никаквог смисла. Ја сам више за опцију “дај да ми градимо” , да правимо,стварамо да то буде сигурно утемељено и то ће нас сигурно једног момента довести до планираног циља. То може да се деси и за 6 месеци, али искрено, реално, то може да се деси “инцидентно”. Ја сам више за то да живимо од рада него од инцидента.”

Са ове времеске дистанце, у односу на постављене планове, има ли нечега што нисте успели да реализујете до данас?

“Нисам везан за неке ситне планове или ситне пролазне станице, више сам везан за крајњи циљ и резултат. Ми те генералне циљеве које смо поставили за себе, ми смо постигли, унутар тога, могли смо уз мало више среће да имамо који бод више, или да победимо у утакмицама које смо играли са Звездом и Партизаном, то би нам додатно подигло рејтинг. Наглашавам ипак, да сам срећан што смо те неке генералне циљеве остварили.

То су, изгледа, препознали и људи у ФСС, и указали Вам прилику, најпре кроз задатак скаутирања противника “А” репрезентације, а нешто касније кроз селектирање “У-23″ репрезентације. Општи је утисак да сте искористили указане прилике и одлично обавили задатке, да ли сте ви задовољни како сте то урадили?

”Мислим да је прилика да радим нешто унутар Савеза дошла као спој сазнања да сам 8 година радио унутар Савеза и стекао одређени рејтинг, а с друге стране резултати са Радничким су сигурно допринели да неко тамо размишља и о мени. Ја сам наравно срећан и задовољан да су се десиле те две прилике, а још срећнији и задовољнији што су обе прилике одрађене онако да су се показале добро”.

Јесењи део је иза нас, кренуле су припреме, а за нешто више од месец дана наставак првенства?

”Током јесењег дела сам стално говорио, да јесењи део, колико год га играли добро или лоше, обезбеђујете боље или лошије “пролазно време”. У пролећном делу ће свако ваше издање ће директно утицати на позиционирање на табели. Овај пролећни део је изузетно важан, а оно што ће обезбедити да се боље или слабије истакнете, је играчки кадар с којим ћете дочекати овај део такмичења, контунуитет који имате из претходног дела и колико сте се добро припремили за наставак такмичења. Ја у том смеру и размишљам, да ми у што бољем саставу дочекамо и припремни период и самим тим и такмичење, да се кроз добре услове за припреме, припремимо квалитетно и да онда кроз такмичење презентујемо то што смо спремили кроз припреме и кроз селекцију играча”

Такође, пред нама је и наставак такмичења у Купу Србије, каве су амбиције ?

”Куп је такмичење које дозвољава релативно већи спектар изненађења. Ми ту унутар Куп такмичења видимо своју шансу да имамо свој рејтинг, имамо свој простор да направимо изненађења и тежићемо да га искористимо”

Утакмица, после које сте се осећали разочарано?

“Борац Чачак. И тамо и овамо. Против њих смо играли прву утакмицу у овој сезони у којој смо доста, можда и највише у односу на било коју другу утакмицу, успели да доминирамо током утакмице, а изгубили смо је. Код куће, у другом делу, смо опет играли једну доста добру утакмицу и доживели пораз и то нам је био први пораз код куће. Два доста непријатна искуства, која су оставила негативан утисак на мене.”

А утакмица која је оставила најбољи утисак на Вас?

”Можда највише прва утакмица против Звезде у Нишу, па и утакмица против Партизана у Београду у прошлој сезони. Прва утакмица, зато што смо изненадили све нашим издањем на тој утакмици, а друга што нам је донела потврду доброг рада, на следећем тешком гостовању, где смо спојили те две тешке утакмице са повољним резултатом”

Од играчког кадра, који сте затекли доласком у Раднички, за ког Вам је играча жао што више није у Радничком?

“Попара. Зато што је таман дошао на ниво како да буде значајан за нас, а има одређене карактеристике које се објективно тешко налазе код играча. Мислим да би нам доста значио у екипи да је остао и искрено жалим што је отишао”

Ког би играча волели да имате у тиму?

“Из нашег првенства је то Вијера из Звезде.”

А оно што је реално да можемо да имамо у тиму, а везано је за наредни прелазни рок?

“Нешто што је реално и могуће, а што се тиче играчког кадра, ћу тренутно оставити за себе па да пробамо да то реализујемо током прелазног рока”

Порука за Нишлије, Мераклије?

“Код нас људи воле да се идентификују, и дефинишу, уз одређени ниво резултата. То је лепо, и корисно, кад иде добро, а много тога одузима кад иде лоше. На једну страну,то је разумљиво, да сви више воле, и да све лакше функционише уз победнике, и уз периоде кад иде добро. Међутим оно што за све представља изазов, то је да све што ви волите, и радите добро, оног момента, кад то схватате као начин живота. Радничком ће бити добро, кад све Нишлије, Мераклије буду “живеле” Раднички. То значи да ви Радничком дате шта можете у том моменту. Некад ћете моћи то моћи мало више, некад мање, али да он увек буде део вас. Раднички у принципу, никад не може да буде власништво људи који га тренутно воде, нити људи који тренутно играју у њему. Може да буде њихов само ако им то дозволите. Сви имају прилику да нађу начин да се укључе и буду корисни за Раднички, и на неки начин помогну Радничком и буду срећни што су на неки начин део Радничког. Мислим да људи требају да схвате Раднички као свој, као нечим с чим ће они живети и без обзира на резултате који ће Раднички постизати, а ако то буде тако онда сам сигуран да ће Раднички имати добре резултате”

fkradnickinis.rs

Коментара: 1


#   фудбал   Раднички ФК   интервју   Мераклије   Милан Раставац   шеф стручног штаба
@NisRadnicki @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    Bojan, 17.01.2016.:
    Perfektan intervju sa perfektnim čovekom. Dok je on u Radničkom znaću da još uvek ima nade da to bude onaj stari Real.


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима