Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Славковић: По први пут имамо реалну ситуацију за измештање пруге из центра Ниша

rssBookmark and Share

31.01.2017. Здравко Стојнић, Јужна Србија Инфо

"Дефинитивно смо у ситуацији да направимо железничку заобилазницу око Ниша и изместимо пругу која пролази кроз центар Ниша", изјавио је за Јужну Србију Инфо, Љубивоје Славковић координатор Канцеларије за пројектовање Града Ниша.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

С обзиром на прошла искуства, сматрате да је то реално? Хајде да нам то појасните...

   - Да. Зашто сматрам да је то реално? Реално је зато што су многе радње за почетак тог пројекта већ урађене. Велико ми је адовољство и част што сам на челу Канцеларије за пројектовање Града Ниша већ четири године, именован од ресорне министарке и градоначелника Ниша.

Ја ћу Вам врло прецизно рећи како стоје ствари. Под покровитељством ЕУ и из њиховог финансирања урађен је идејни пројекат који је коштао 1.200.000 евра, који подразумева изградњу заобилазнице дуге 22 километра од Поповца, преко аеродрома, фабрике пумпи "Јастребац", Пантелеја, паралелно са ауто путем са десне стране до Просека, спушта се до Нишаве и излази на пругу Ниш-Димитровград, између Просека и Сићева, укупне дужине 22 километара, како сам већ рекао. 

Пројектом је предвиђено да се ради две године, а предрачунска вредност је негде око 90 милиона евра. Оно што желим да истакнем и што даје озбиљну вредност пројекту је то, што је Влада Републике Србије донела одлуку о проглашењу јавног интереса, што је важно за сам процес експропријације земљишта. Даље..., Влада је такође усвојила буџет за експропријацију у вредности 14 милиона евра, за негде 1700 парцела у приватном власништву, површине 95 хектара.

Улога Града Ниша је формална и логистичка, кључну улогу играју држава и Железнице Србије. Међутим наша обавеза није лака, ми морамо да завршимо имовинску припрему. Сада смо у фази препарцелације, односно у току ове недеље уговарамо пројекат препарцелације. На тендеру који је расписан, избаран је извођач пројекта, који ће бити готов за два месеца. Након тога се доносе решења Катастра о промени намене земљишта, на који имју право приговора сви наши грађани, њих око 2.200 што није мали број, али део њих је у сувласничком одниосу.

Ја апелујем на грађане да не чине никакве приговоре, да не бисмо успоравали сам процес. Јасно је, да чим је проглашен јавни интерес, нема дилеме да ли ће посао бити урађен или не. Нека грађани приговоре задрже на висину накнаде експропријације земљишта, ако већ морају да се жале, опет све због брзине самог процеса пројекта. Наш план је да до краја маја месеца ове године, процес препарцелације проведемо кроз Катастар и људима донесемо решења.

Након тога иде процес експропријације, које ради нишка Управа за имовину, и то су оне битне радње које су од нас захтеване. Све што је било у нашем, локалном домену ми смо испунили или радимо на томе.

Сарадња је одличана.. и ја сам поносан на то. . Мислим на координационо тело које је именовала министрака Зорана Михајловић. Ми имамо састанке врло често, представници министарства , Железница Србије и Града Ниша. На челу тог тела је државни секретар министраства грађевинарстава... господин Миодраг Поледица. 

Морам да будем искрен и мало нескроман... Директор Железница Србије упутио је све похвале "Нишу" на ефикасности у оквиру овог пријекта .. 

Потпуно са сигуран сам да ће до краја 2018. године, бити завршени послови препарцелације и експропријације, и да тако буду створени услови за добијање грађевинске дозволе.

План и динмака, договорен са министарком, је да почетак радова буде крај 2018. или почетак 2019. године. То практично значи да ћемо 2021. године имати готову заобилазницу око Ниша, а 2020. коначно измештање пруге из ширег центра града у коју улази и "Палилула", кроз дефинисану студију.

Неко брже ршење апслолутно није могуће, реално ово је након двадесет година прво право, практично решење са извесним завршетком, уз подршку Владе Србије и премијера Вучића.

   И за крај да не заборавим, постоји огромна воља и више од тога, европских фондова да се читав овај пројекат финансира (око 95 милиона евра), што неповратно, што кроз повољне кредите. И то је реална, реална прича. 

 

 

Коментара: 0


#   ЕУ   Железнице Србије   Зорана Михајловић   пруга   Влада Републике Србије   Љубивоје Славковић   координационо тело   Министарство грађевинарства   државни секретар   Управа за имовину   Миодраг Поледица
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима