Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зоран Живковић: Вучић се плаши Зоране јер је јака, Брнабић неће моћи ни кафу да наручи без дозволе!

Bookmark and Share

02.07.2017. Курир

Изабрао је Брнабићку јер је безопасна за њега. Премијер мора да има политичку моћ, а то би у СНС могла да буде Михајловићева. Неки напредњаци су ми рекли да је се плаши јер може да му стане на цртуЗоран Живковић, лидер Нове странке, у интервјуу за Курир ...

Зоран Живковић: Вучић се плаши Зоране јер је јака, Брнабић неће моћи ни кафу да наручи без дозволе!

Изабрао је Брнабићку јер је безопасна за њега. Премијер мора да има политичку моћ, а то би у СНС могла да буде Михајловићева. Неки напредњаци су ми рекли да је се плаши јер може да му стане на црту

Зоран Живковић, лидер Нове странке, у интервјуу за Курир каже да је експозе премијерке Ане Брнабић велика лаж и да Вучић влада тако што манипулише. Истиче да је Брнабићева његов избор јер неће моћи ни кафу на седници владе да наручи а да не пита Вучића. Бивше демократе које су се приклониле напредњацима назива пинџимишима.

Такође објашњава да није служио војни рок јер је ослобођен због незгоде у саобраћајној несрећи, али најављује кривичне пријаве због објављивања његовог војног картона.

Због чега у Скупштини нисте гласали за експозе премијерке Ане Брнабић?

- Експозе је у целини једна велика лаж, исто као што је лаж и Вучићев експозе, и Дачићев, као што је била погубна и политика у време кад је Вучић био министар информисања. То је једна патологија лажи у којој озбиљан човек може да дође у заблуду да почне да слуша озбиљно оно што му се прича и да закључи да се или дешава нешто феноменално а он то није приметио, или да човек који прича није баш способан за самосталан живот.

На шта конкретно мислите?

- Рецимо, Брнабићева каже да се Савет за националне мањине у њихово време састао осам пута, а у време пре њих једанпут, а не каже да је закон о том савету донет непосредно пре него што су они освојили власт и да није могао да се састане 10 пута. Па да се путем Фонда за лечење деце сада даје 150 милиона, а да се пре шест година из тог фонда није давало ништа. Није се давало јер Фонд није постојао, али су се деца лечила из општег Фонда здравствене заштите. Прича се о томе да је раст БДП највећи у региону, а податак из Светске банке је да је најнижи у региону.

Важите за циника. Постоји ли нешто са чиме можете да се сложите?

- Циник је врло тешка оптужба. За то што некад користим метафоре и изразе који су груби и тешки нисам ја крив, то је опис стања. Када неко лаже, ви не можете да му кажете да добро плива, него да лаже. Када неко лаже болесно, онда му кажете да је побеснео. Брнабићева се хвалила да за време ове власти има дупло више медаља наших спортиста на такмичењима. Шта је она освојила, шта је Вучић освојио, коју медаљу је Кркобабић освојио... Имамо виртуелну реалност, где се каже да је код нас све лепо, да смо поново победили косовске Албанце и водимо са 55 према нула, али нико не може да уђе на Косово док не пита неког Харадинаја и Тачија. Имамо режим који је сада и формално превео Србију у председнички систем, у којем ће председник преко својих полтрона да управља свим и свачим.

Вучић је ипак освојио највише гласова на изборима.

- Проблем је што председник, кад оде ван земље, клања се и клечи пред било ким, а онда се, ваљда свестан шта је све урадио својој држави и народу, враћа, почиње да кињи грађане, једне лаже, а другима прети. То је синдром невољеног детета, које, кад види да га не воле учитељ, друштво или фамилија, оде у своју собу и чупа главу меди, зеки... То се лечи.

Имате право на свој став, али Вучић је изабрани председник. Освојио је 55 одсто.

- Ако пребројимо колико је гласова добио Вучић и колико има активних гласача у Србији, онда он није освојио ни 30 одсто. Тачно је да су његови противкандидати освојили мање, али нема плебисцитарну подршку.

Појасните мало ту рачуницу.

- Његових 55 одсто значи мање од 25 одсто укупних бирача у Србији. Његова политика довела је до тога да на изборе изађе једва 50 одсто људи уз гурање и крађу и мртве душе по југу Србије и северу Косова.

Али грађани не излазе на изборе.

- Људи не излазе на изборе зато што им се огадила Вучићева политика и неких пре њега, неки траже алтернативе, па гласају за беле магове и кловнове, а неки кажу: „Не, нећу да гласам“, убеђени да тиме раде нешто боље. То је као да вам дође пијана багра у кућу, а ви се закључате у купатило и чекате да оде. За лош живот грађана у једној држави нигде на свету не може да буде крива опозиција, него само власт. За оно што се дешавало од 2000. до краја 2003. године од преживелих људи сам ја највише крив. Евро је тада био 66 динара, данас је 120 и нешто динара, укупан дуг Србије био 10 милијарди, данас је 25 милијарди, 25.000 предузећа је основано 2003, а два месеца је било ванредно стање.

Баш се хвалите.

- То је било време просперитета. Након тога се ушло у то да су мангупи у нашим редовима радили шта су радили.

Да ли мислите на оне који су сада блиски СНС или су део њих?

- Тешка срца, али цитираћу Тому Николића из 1999: не, то су пинџимиши, Вучићеве подгузне муве.

Шта значи реч пинџимиш?

- Наћи ћете на Гуглу, постоје објашњења. Тадић и Коштуница су од 2004. до 2012. водили велике, демократске странке. Они су добрим делом искомпромитовали оно што се зове демократски, европски капитализам, владавина права, тржишна економија... А пинџимиши су Весић и Мали.

Да се вратимо на премијерку. Да ли може да има стварну политичку моћ и какву?

- Осим што је дама и релативно млада особа, нема никакве друге способности које би одговарале председнику владе. Постоји бајка о њеном образовању, не знам ко је фасциниран тиме. За дељење флајера по Лондону не знам која је квалификација, факултет који је завршила није на листи 500 факултета, а њена политичка моћ је равна нули. И како ћете онда да водите владу, која је политичко тело, у њему има и експерата, али то је политички орган. Неко ко води владу мора да буде политички ауторитет. То треба да буде или први човек најмоћније странке, или први до њега.

Имате неког на уму?

- Логично је да то овде буде Зорана Михајловић, за њу бих могао да кажем: „Океј, ово има смисла“. Она има искуство, она је била у влади после 5. октобра, рекла је и да је учествовала у протестима 5. октобра, а после је била у кабинету Мирољуба Лабуса. Зна шта је државна управа, дуго година је министарка, нешто зна.

Хвалите је ко да је ваша.

- Она би била најбољи кандидат СНС, али и бити кандидат СНС је нешто што је један одсто изнад најгорег, пошто је најгоре Вулин.

Зашто по вама она није била избор?

- Нисам психијатар, али неки есенесовци, који желе да остану анонимни, кажу да је то зато што се Вучић плаши Михајловићеве. Изабрао је Брнабићку јер најмање зна и јер је политички ирелевантна, а самим тим и безопасна за њега. Можда Зорана може да му стане на црту, али то је мање важно, важно је шта добија Србија, а то је премијер који не сме да наручи кафу на седници владе а да не пита Вучића. Њена стручност је доказана само у једној ствари, а то је афера „ветропарк“.

Је л‘ имате доказе за то што причате?

- У њеној званичној биографији пише да је радила на изградњи ветропарка у Ковину и да је то вредело 300 милиона евра. Али фирма у којој је она радила није завршила тај посао, него је једна друга фирма направила ветропарк, и то за 15 милиона. Била је суоснивачица и председница НАЛЕД, то је провладина невладина организација која је наместила њеном брату да уђе у посао тежак неколико милиона долара. То је и она признала у расправи о влади, с тим што је рекла да је то све у реду јер је њен брат пунолетан. То је још један доказ континуитета власти, јер је и Вучићев Андреј пунолетан, па је то оправдање што може да ради шта год хоће у Србији. Имам двојицу браће, нико у Србији не зна како се они зову нити су умешани у било шта. Тиме би требало да се баве државни органи. У закону пише да тужилаштво, кад дође до неких сазнања о неким стварима, мора да покрене истрагу и да у року од 15 до 20 дана каже да ли је то тачно или није. Нисам чуо ниједно тужилаштво да каже да је нетачно то што се прича о прљавим пословима Вучићевог брата.

Шеф посланичке групе СНС је читао ваш војни картон, у којем стоји да нисте служили војску. Војни картони су тајна.

- Није проблем у Мартиновићу, он је човек којем не може да помогне правник, него неко друге специјалности. Није проблем што је лагао, то ради сваки дан - он је користио званична документа са ознаком „поверљиво“, а по Закону о заштити података о личности недопустиво је да их било ко види осим надлежног органа и лица на које се то односи. Та прича да сам бежао од војске је стара лаж. У децембру прошле године питао сам министра одбране и добио одговор у којем пише да је Зоран Живковић ослобођен од војске по основу неспособности за војну службу решењем од 16. 2. 1987. Годину дана раније је завршено моје лечење, започето 11. новембра 1983, као последица гажења на пешачком прелазу. Годину и по сам био непокретан или покретан са штакама, а лечење сам завршио августа 1985. на рехабилитацији у Игалу. Децембра 1978. регрутован сам, 1980. сам био у војсци на студентској обуци 15 дана у Неготину. Сам сам се пријавио да што пре одем и добио позив за јануар 1984. године и требало је да служим у гарди на Бањици, међутим, десио се тај удес. Неспособан сам за војну службу, као последица остеомијелитиса, који се води као неизлечива болест.

Реаговао је повереник Шабић.

- Ти подаци не смеју да буду доступни јавности. Поднећу кривичне пријаве против одговорних лица из МУП и Министарства одбране, а то је већ требало да уради надлежно тужилаштво по сазнању, а није. Не треба да се објављују ни Вулинови подаци ако није служио војску, и не треба као министар. Али то је обележје режима који је спреман да крвљу чува своју власт када изгуби на изборима. Сигуран сам да Вучић има довољно добро памћење и да је кукавица па не сме да уђе у тако нешто због свежих сећања на 5. октобар и акцију „Сабља“. Не знам да ли се Вучић плаши румунског сценарија, када је владајућа странка сменила премијера лопова или оног из Македоније, где шаљу наше људе из БИА да се мувају по парламенту. Не прижељкујем ни један ни други, али сви треба да се плашимо закона ове земље.

О јарболу

ВИНЧА ГОРИ, А ИДИОТИ СЕ ЧЕШУ ЈАРБОЛОМ

Власт оптужује опозицију да се противи јарболу и да не поштује српску заставу.

- Парафразираћу пословицу: Винча гори, а тотални идиоти, како их је назвао Вучић, чешу се јарболом. У Београду има 300.000 становника који немају канализацију, саобраћај који личи на организовани хаос, а онда неком падне на памет да наручи фонтану која пева и јарбол од 120 метара. Застава је симбол, а симболе можете носити у срцу и разуму, а не да то имате негде окачено, па да га дува ветар.

О опозицији

МОРАМО ДА СЕ ДОГОВОРИМО

Да ли опозиција може да се договори о заједничком кандидату за градске изборе?

- Опозиција мора да се договори, онај ко не жели да то уради на начин који је примерен сносиће одговорност. Гурање целе опозиције у једну листу, један кош, погрешно је. Треба да се направе две колоне за Београд, и једна и друга сигурно би прешле цензус, и сигуран сам да би било која анализа Донтовог система показала да ћемо више освојити ако идемо у те две, идеолошки и циљно прецизно дефинисане колоне него сви у исти воз.

Да ли бисте подржали Драгана Ђиласа, ако се кандидује?

- Нисам приметио да се он кандидовао, не видим га као кандидата, јер се није кандидовао, нема политичку странку и није показао политички став о било чему што се дешава у Србији.

Сандра Малишић и Милица Јеремић, Курир

Коментара: 0


#   државна управа   саобраћај   Александар Вучић   Зорана Михајловић   ванредно стање   Зоран Живковић (политичар)   Ана Брнабић   Нова странка   интервју   кривичне пријаве   5. октобар   Курир лист   војни рок   Зоран Живковић
@avucic @ZoranDirektno @anabrnabic @NovaStranka @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима