Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Амбасадор Пољске Томаш Његођиш у Нишу отворио "Пољску филмску јесен"

rssBookmark and Share

Београд 03.11.2016. З.Стојнић, Јужна Србија Инфо

Амбасадор Републике Пољске Томаш Његођиш, отворио је вечерас дане пољског филма "Пољска филмска јесен" у Нишком културном центру.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

У свом непосредном ораћању новинарима Његођиш је рекао да је шпољски филм имао разлишите етапе у свом развојном пута, као и прослављене великане, као што су Анджеј Вајда и Роман Полански.

Данас пољска кинематографије произведе око 50 филмова годишње.

На питање новинара шта је то што је слично између два словенска народа, амбасадор Његођиш је изјавио да је то свакако борба за слободу, велика историја и породичне вредности.

Њему је то други боравак у Нишу, након доласка у Београд на место првог човека пољске амбасаде.

Амбасадор Републике Пољске Томаш Његођиш, сутра ће имати званичан састанак са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем, када ће бити разотрене могућности за унапређење сарадње.

Програм:

ЕКСЦЕНТРИЦИ - ДАКЛЕ,НА СУНЧАНОЈ СТРАНИ УЛИЦЕ (2015)
Добитник четири награде Пољске филмске академије и две награде на Филмском фестивалу у Гдињи. Филм који нас враћа у педесете године 20. века. Најважнији је џез, који представља реакцију на прошлост и начин на који се главни јунаци боре са садашњошћу. Фабиан се из Енглеске враћа у Пољску и заједно са групом ексцентричних музичара оснива џез бенд. Убрзо се заљубљује у младу Модесту, која постаје права звезда бенда. Њихов живот полако почиње да личи на холивудски филм, али питање је да ли су њихова осећања права?

Петак, 4.11.2016. године у 19:00
ЦРВЕНИ ПАУК (2015)
Овај филм је добитник многих награда. Награђен је на Међународном филмском фестивалу у Арасу (Француска) и од критике на Међународном филмском фестивалу у Каиру. Добио је две награде у Висбадену на фестивалу ,,ГоИст“. Режисер Марћин Кошалка је на Фестивалу у Оренбургу проглашен за најбољег режисера. Црвени паук је пољски трилер инспирисан причама о серијском убици из Кракова из 60-их година прошлог века. На почетку филма, главни јунак Карол је као и сви тинејџери: има пуно пријатеља, бави се спортом, одличан је ђак. Међутим, Каролов живот се мења из корена када једног дана случајно постане сведок убиства. Вођен знатижељом, одлучује да прати убицу и на тај начин открива мрачну страну своје личности, за коју није знао да постоји. 

Субота, 5.11.2016. године у 19:00
ГРАД 44 (2014)
Прича о рату, љубави, пријатељству и части. Главни јунак је осамнаестогодишњи Стефан, који после смрти оца одлучује да се са својим пријатељима прикључи Варшавском устанку 1944. године. Суочен са тешким животним одлукама, упознаје се са двема младим девојкама са којима ствара чврста пријатељства. Град 44представља животе младих људи који су спремни да се жртвују за своју отаџбину. Филм је освојио више награда, међу којима је и награда Пољске филмске академије за откриће године и за најбољи сценарио. Режисер филма је вишенаграђивани Јан Комаса, аутор филмова Сала самоубица (2011), Варшавски устанак (2014) и многих других.

 

 


#   Београд   Дарко Булатовић   Нишки културни центар   историја   холивудски филм   Пољска   Пољска филмска јесен   Томаш Његођиш
@DarkoBulatovic_ @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима