Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Андрија освоја прве награду фестивалима

rssBookmark and Share

Алексинац 06.04.2016.

Андрија Јашаревић, ученик II разреда ОМШ Владимир Ђорђевић из Алексинца, је освојио прву награду (97,33 поена) на Фестивалу словенске музике одржаном у Београду, а недавно је учествовао на европском Internet Music Competition и постигао значајан успех.

Андрија освоја прве награду фестивалима

Андрија је у класи проф. Драгана Живковића, а уз клавирску сарадњу проф. Сање Павловић, на фестивалу је свирао "Два располозења" (Two Moods) Радивоја Лазића и "Fantasy" Карл Ниелсена.

"Андрија је на зрео уметнички начин претставио нашу школу, Алексинац, себе и мене као његовог наставника и још једном показао свој таленат и велики напредак у изучавању кларинета. Радујем се јер он напредује веома брзо, смењују се такмицења где он осваја прве награде. Од новембра ове школске године он је освојио већ четврту прву награду, а очекују нас још два тешка такмичења. Међународно такмицење Петар Коњовиц у Београду, где су награде ограничене на једну прву, две друге и три треће награде, и Млади виртуоз, оба у мају месецу. Надам се да нас очекују лепе вести и са ових такмичења и да ће Андрија наставити са изванредним резултатима као и до сада." изјавио је Андријин професор Драган Живковић.

Композитор и кларинетиста Радивој Лазић, који је ове године добио награду од Удружења Музичких педагога за животно дело је био одушевљен Андријиним извођењем његове композиције Two Moods, снимио је његов наступ и поставио на свој сајт. Љубитељи музике могу да чују Андрију и његово извођење ове композиције са овог такмичења.

Андрија Јашаревић је учествовао и на европском Internet Music Competition и постигао значајан успех. Он је свирао две композиције, Fantasy Карла Ниелсена и Humoresque Радивоја Лазића.

Систем такмичења је такав, да је снимљен Андријин наступ и клип је послат на поменути сајт. Андрија свира кларинет у класи Драгана Живковића, уз клавирску сарадњу Сање Павловић.
На исти начин, када су у питању и други инструменти и такмичари из других држава, остали су слали своје снимљене наступе. Највише их је било из наше земље, Русије, Украјине, Белорусије, Италије, Турске, чак и из Аустралије, итд...

На такмичарском сајту клипови су стајали 15 дана, а и многи други сајтови су их преузимали и сви у Европи који би посетили овај сајт су могли да чују такмичаре. За кларинет су била задужена 3 члана жирија, који су преслушавали такмичаре и дали своју оцену. Из Србије кларинетискиња Јована Стојановић, која је оценила Андријин наступ са 100 поена, Рускиња Маргарита Аунс, која је дала 100 поена и Италијан Антонело Тимпани, који је оценио са 96 поена. Средња оцена Андријиног жирирања је 98.66 што му је донело прво место.

Андрија је свеукупни победник СВИХ 5 категорија када су у питању и старији извођачи, средњошколци и студенти који су оцењени мањим оценама од Андрије. Очигледно је да су поред свирања гледали и његове године јер има 11 година. Као свеокупни победник свих категорија кларинета, Андрија се пласирао у мастерс финале и придружио осталим победницима, када су други инструменти у питању. Жири ће упоређивати наступе свих који су у мастерс финалу и одабрати свеукупног победника целог такмичења.

Андрија је добио и ваучер да не мора да плаћа котизацију за исто такмичење следеће године.
"Морам да се захвалим ОМШ Владимир Ђорђевић, директору школе Марку Јеленићу и свима онима који су помогли да се име нашег града, школе и Андрије, овом првом наградом види и чује ван граница наше земље у Европи." каже професор Драган Живковић.

Алексиначке вести


#   Алексинац   музика   студенти   Владимир Ђорђевић   прво место   кларинет   Владимир Ђорђевић ОМШ   Драган Живковић   Андрија Јашаревић   Ана Живковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима