Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дечак из Алексинца мајстор на кларинету

rssBookmark and Share

Алексинац 30.05.2016. Н1инфо

Андрија Јашаревић из Алексинца својим талентом одушевљава старије колеге где год да се појави. Има тек једанаест година, а на кларинету производи звук који постижу само највећи виртуози.

Дечак из Алексинца мајстор на кларинету

Тако се зове и последња награда коју је освојио ученик Основне музичке школе из Алексинца.

Грађани Алексинца у самом центру сваки дан имају мини концерт. Андреја је друга година Основне музичке школе, тек толико свира кларинет, а већ са сваког такмичења доноси само прве награде. Кларинет не испушта из руке. Каже да вежба најмање два до три сата дневно.

“Волим да свирам, ја то сам узмем и вежбам”, каже Андреј.

Узор му је његов професор Драган Живковић, иако он каже да га је ученик већ превазишао.

“Није честа појава да се добијају у класу такви ученици, то се ретко дешава у току педагошке каријере. Мени је ово први пут, ја стварно нисам имао таквог ученика. Тридесет и прва година (како радим) и ево први пут добијам таквог ученика који чим му кажеш нешто, он одмах то примени. То је таленат”, оцењује Живковић.

И његови школски другови успешни су на такмичењима, истиче директор школе Марко Јеленић.

“Поносимо се сви Андрејом, међутим има ту доста добрих, квалитетних ученика. Озбиљно се и студиозно ради, и ево такмичења још нису завршена у овој школској години, али ми већ имамо 41 прву награду, 10 других и две треће”, наводи Јеленић.

Ипак, за Андрија кажу да је највеће чудо. То препознају и чланови жирија на такмичењима. “На републичком такмичењу када сам био, одсвирао сам стварно изванредно и члан жирија ми је рекао да сам одлично све одсвирао и када је чуо да свирам на школском кларинету, он ми је поклонио кларинет”, каже Андреј.

Сада са бољим инструментом постиже још боље резултате. Тек пети разред основне школе, али је у плановима стигао до мастера.

Сви његови планови укључују и кларинет. Иначе, то је инструмент чији звук привуче многе, али је, кажу захтеван, па многи и одустају.

Гордана Бјелетић


#   Алексинац   музика   Владимир Ђорђевић ОМШ   Драган Живковић   Андрија Јашаревић  
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима