Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dečak iz Aleksinca majstor na klarinetu

rssBookmark and Share

Aleksinac 30.05.2016. N1info

Andrija Jašarević iz Aleksinca svojim talentom oduševljava starije kolege gde god da se pojavi. Ima tek jedanaest godina, a na klarinetu proizvodi zvuk koji postižu samo najveći virtuozi.

Dečak iz Aleksinca majstor na klarinetu

Tako se zove i poslednja nagrada koju je osvojio učenik Osnovne muzičke škole iz Aleksinca.

Građani Aleksinca u samom centru svaki dan imaju mini koncert. Andreja je druga godina Osnovne muzičke škole, tek toliko svira klarinet, a već sa svakog takmičenja donosi samo prve nagrade. Klarinet ne ispušta iz ruke. Kaže da vežba najmanje dva do tri sata dnevno.

“Volim da sviram, ja to sam uzmem i vežbam”, kaže Andrej.

Uzor mu je njegov profesor Dragan Živković, iako on kaže da ga je učenik već prevazišao.

“Nije česta pojava da se dobijaju u klasu takvi učenici, to se retko dešava u toku pedagoške karijere. Meni je ovo prvi put, ja stvarno nisam imao takvog učenika. Trideset i prva godina (kako radim) i evo prvi put dobijam takvog učenika koji čim mu kažeš nešto, on odmah to primeni. To je talenat”, ocenjuje Živković.

I njegovi školski drugovi uspešni su na takmičenjima, ističe direktor škole Marko Jelenić.

“Ponosimo se svi Andrejom, međutim ima tu dosta dobrih, kvalitetnih učenika. Ozbiljno se i studiozno radi, i evo takmičenja još nisu završena u ovoj školskoj godini, ali mi već imamo 41 prvu nagradu, 10 drugih i dve treće”, navodi Jelenić.

Ipak, za Andrija kažu da je najveće čudo. To prepoznaju i članovi žirija na takmičenjima. “Na republičkom takmičenju kada sam bio, odsvirao sam stvarno izvanredno i član žirija mi je rekao da sam odlično sve odsvirao i kada je čuo da sviram na školskom klarinetu, on mi je poklonio klarinet”, kaže Andrej.

Sada sa boljim instrumentom postiže još bolje rezultate. Tek peti razred osnovne škole, ali je u planovima stigao do mastera.

Svi njegovi planovi uključuju i klarinet. Inače, to je instrument čiji zvuk privuče mnoge, ali je, kažu zahtevan, pa mnogi i odustaju.

Gordana Bjeletić


#   Aleksinac   muzika   Vladimir Đorđević OMŠ   Dragan Živković   Andrija Jašarević  
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima