Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Andrija osvoja prve nagradu festivalima

rssBookmark and Share

Aleksinac 06.04.2016.

Andrija Jašarević, učenik II razreda OMŠ Vladimir Đorđević iz Aleksinca, je osvojio prvu nagradu (97,33 poena) na Festivalu slovenske muzike održanom u Beogradu, a nedavno je učestvovao na evropskom Internet Music Competition i postigao značajan uspeh.

Andrija osvoja prve nagradu festivalima

Andrija je u klasi prof. Dragana Živkovića, a uz klavirsku saradnju prof. Sanje Pavlović, na festivalu je svirao "Dva raspolozenja" (Two Moods) Radivoja Lazića i "Fantasy" Karl Nielsena.

"Andrija je na zreo umetnički način pretstavio našu školu, Aleksinac, sebe i mene kao njegovog nastavnika i još jednom pokazao svoj talenat i veliki napredak u izučavanju klarineta. Radujem se jer on napreduje veoma brzo, smenjuju se takmicenja gde on osvaja prve nagrade. Od novembra ove školske godine on je osvojio već četvrtu prvu nagradu, a očekuju nas još dva teška takmičenja. Međunarodno takmicenje Petar Konjovic u Beogradu, gde su nagrade ograničene na jednu prvu, dve druge i tri treće nagrade, i Mladi virtuoz, oba u maju mesecu. Nadam se da nas očekuju lepe vesti i sa ovih takmičenja i da će Andrija nastaviti sa izvanrednim rezultatima kao i do sada." izjavio je Andrijin profesor Dragan Živković.

Kompozitor i klarinetista Radivoj Lazić, koji je ove godine dobio nagradu od Udruženja Muzičkih pedagoga za životno delo je bio oduševljen Andrijinim izvođenjem njegove kompozicije Two Moods, snimio je njegov nastup i postavio na svoj sajt. Ljubitelji muzike mogu da čuju Andriju i njegovo izvođenje ove kompozicije sa ovog takmičenja.

Andrija Jašarević je učestvovao i na evropskom Internet Music Competition i postigao značajan uspeh. On je svirao dve kompozicije, Fantasy Karla Nielsena i Humoresque Radivoja Lazića.

Sistem takmičenja je takav, da je snimljen Andrijin nastup i klip je poslat na pomenuti sajt. Andrija svira klarinet u klasi Dragana Živkovića, uz klavirsku saradnju Sanje Pavlović.
Na isti način, kada su u pitanju i drugi instrumenti i takmičari iz drugih država, ostali su slali svoje snimljene nastupe. Najviše ih je bilo iz naše zemlje, Rusije, Ukrajine, Belorusije, Italije, Turske, čak i iz Australije, itd...

Na takmičarskom sajtu klipovi su stajali 15 dana, a i mnogi drugi sajtovi su ih preuzimali i svi u Evropi koji bi posetili ovaj sajt su mogli da čuju takmičare. Za klarinet su bila zadužena 3 člana žirija, koji su preslušavali takmičare i dali svoju ocenu. Iz Srbije klarinetiskinja Jovana Stojanović, koja je ocenila Andrijin nastup sa 100 poena, Ruskinja Margarita Auns, koja je dala 100 poena i Italijan Antonelo Timpani, koji je ocenio sa 96 poena. Srednja ocena Andrijinog žiriranja je 98.66 što mu je donelo prvo mesto.

Andrija je sveukupni pobednik SVIH 5 kategorija kada su u pitanju i stariji izvođači, srednjoškolci i studenti koji su ocenjeni manjim ocenama od Andrije. Očigledno je da su pored sviranja gledali i njegove godine jer ima 11 godina. Kao sveokupni pobednik svih kategorija klarineta, Andrija se plasirao u masters finale i pridružio ostalim pobednicima, kada su drugi instrumenti u pitanju. Žiri će upoređivati nastupe svih koji su u masters finalu i odabrati sveukupnog pobednika celog takmičenja.

Andrija je dobio i vaučer da ne mora da plaća kotizaciju za isto takmičenje sledeće godine.
"Moram da se zahvalim OMŠ Vladimir Đorđević, direktoru škole Marku Jeleniću i svima onima koji su pomogli da se ime našeg grada, škole i Andrije, ovom prvom nagradom vidi i čuje van granica naše zemlje u Evropi." kaže profesor Dragan Živković.

Aleksinačke vesti


#   Aleksinac   muzika   studenti   Vladimir Đorđević   prvo mesto   klarinet   Vladimir Đorđević OMŠ   Dragan Živković   Andrija Jašarević   Ana Živković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima