Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Археолошко налазиште "Медијана" отворено за посетиоце после деценије чекања

rssBookmark and Share

Ниш 27.12.2022. Јужна Србија Инфо

Археолошко налазиште Медијана данас је, после деценије чекања, поново отворено за посетиоце. Овај комплекс из периода римског цара Константина Великог због реконструкције, ископавања, конзервирања био је затворен пуних десет година.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски обишла је данас локалитет заједно са потпредседницом Владе Србије, министарком културе Мајом Гојковић и Епископом нишким господином Арсенијем..

Поносни смо што после 10 година све што Медијана нуди можемо да представимо не само Нишлијама, већ и бројним туристима који долазе у наш град. Сада можемо да кажемо да смо достојни Цара Константина, његовог наслеђа које је било сакривено од јавности свих ових година. Желим да захвалим министарки Маји Гојковић и Министарству културе, на подршци захваљујући којој је Медијана од данас отворена за посетиоце, навела је она.

Градоначелница је истакла да је током обиласка археолошког налазишта на Медијани са министарком културе разговарала и о плановима за изградњу зграде музеја и археолошког центра.

Пренела сам министарки да смо донели одлуку да парцелу у центру града купимо од Министарства одбране за изградњу зграде музеја коју град Ниш нема. Такође, ово је корак ближе и ка стварању археолошког центра, јер то заслужује и Ниш и овај део Србије и верујем да ћемо имати наредних година археологе који ће долазити да истраже читав комплекс и да се тако упишемо на археолошку мапу света, додала је градоначелница.

Ово је резултат заједничког десетогодишњег рада Владе Србије, града Ниша и Народног музеја у Нишу, Завода за заштиту споменика културе. Мислим да је Медијана одлично место не само за туристе, већ и за наше ученике и верујем да ће ово бити локација бројних ђачких екскурзија из целе земље. Биће за неколико дана откривена и два недостајућа мозаика, а разговарали смо и о наредним корацима, као што је осветљење, што ће омогућити посете у вечерњим сатима, изјавила је министарка културе.

Гојковић је истакла да је Медијана простор и за многе манифестације, јер представља спој историје, уметности, културе и образовања и најавила да ће Министарство подржати намере за изградњу зграде Народног музеја.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Маја Гојковић   Медијана налазиште   Владика Арсеније   Министарство културе
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима