Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Arheološko nalazište "Medijana" otvoreno za posetioce posle decenije čekanja

rssBookmark and Share

Niš 27.12.2022. Južna Srbija Info

Arheološko nalazište Medijana danas je, posle decenije čekanja, ponovo otvoreno za posetioce. Ovaj kompleks iz perioda rimskog cara Konstantina Velikog zbog rekonstrukcije, iskopavanja, konzerviranja bio je zatvoren punih deset godina.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski obišla je danas lokalitet zajedno sa potpredsednicom Vlade Srbije, ministarkom kulture Majom Gojković i Episkopom niškim gospodinom Arsenijem..

Ponosni smo što posle 10 godina sve što Medijana nudi možemo da predstavimo ne samo Nišlijama, već i brojnim turistima koji dolaze u naš grad. Sada možemo da kažemo da smo dostojni Cara Konstantina, njegovog nasleđa koje je bilo sakriveno od javnosti svih ovih godina. Želim da zahvalim ministarki Maji Gojković i Ministarstvu kulture, na podršci zahvaljujući kojoj je Medijana od danas otvorena za posetioce, navela je ona.

Gradonačelnica je istakla da je tokom obilaska arheološkog nalazišta na Medijani sa ministarkom kulture razgovarala i o planovima za izgradnju zgrade muzeja i arheološkog centra.

Prenela sam ministarki da smo doneli odluku da parcelu u centru grada kupimo od Ministarstva odbrane za izgradnju zgrade muzeja koju grad Niš nema. Takođe, ovo je korak bliže i ka stvaranju arheološkog centra, jer to zaslužuje i Niš i ovaj deo Srbije i verujem da ćemo imati narednih godina arheologe koji će dolaziti da istraže čitav kompleks i da se tako upišemo na arheološku mapu sveta, dodala je gradonačelnica.

Ovo je rezultat zajedničkog desetogodišnjeg rada Vlade Srbije, grada Niša i Narodnog muzeja u Nišu, Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Mislim da je Medijana odlično mesto ne samo za turiste, već i za naše učenike i verujem da će ovo biti lokacija brojnih đačkih ekskurzija iz cele zemlje. Biće za nekoliko dana otkrivena i dva nedostajuća mozaika, a razgovarali smo i o narednim koracima, kao što je osvetljenje, što će omogućiti posete u večernjim satima, izjavila je ministarka kulture.

Gojković je istakla da je Medijana prostor i za mnoge manifestacije, jer predstavlja spoj istorije, umetnosti, kulture i obrazovanja i najavila da će Ministarstvo podržati namere za izgradnju zgrade Narodnog muzeja.


#   Niš   Dragana Sotirovski   Maja Gojković   Medijana nalazište   Vladika Arsenije   Ministarstvo kulture
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima