Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

АРТ ФЕСТ у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 01.10.2023. Јужна Србија Инфо

АРТ ФЕСТ смо почели пре две године, сасвим тихо, дискретно, чак бојажљиво, не знајући да ли ће се идеја примити у конкуренцији огромног броја фестивала, малих и великих, који се одржавају у Србији и окружењу, поручују раганизатори..НИШ - Нишки културни центар, мала сала, пројекције у 18 и 20 сати. Улаз је бесплатан.

АРТ ФЕСТ у Нишу

Рекло би се – ни мањег културног простора ни више фестивала. Али, наша вера и предосеаћње да покрећемо праву ствар, већ у трећој својој години потврђује се као прихваћена идеја, и да наш труд није узалудан. Јер, прве године ослонили смо се само на шет градова и то на оне где смо имали поуздане сараднике за које смо знали да ће у потпуности испратити нашу почетну идеју.

Већ следеће године тај фестивлски ланац проширио се на једанаест градова, а ове године на седамнаест. И шириће се и даље. Већ данас можмо са сигурношћу да кажемо да ће нас идуће године бити окодвадесет пет.

Више пута је до сада истакнуто да су филмови о уметности и уметницима код нас постали дефицитарни из једнставног разлога што се ове теме дискриминишу на другим фестивалима на којима су у првом плану социјалне па и политичке теме, дакле оне теме које су актуелне онолико дуго колико дуго траје и проблем о коме филмви говоре. А филмови о уметности и уметницима имају трајну вредност, како уметничку и едукативну, тако и историјску. И јадан је онај народ који не жели да његови најбољи представници, уметници, научници, спортисти, све једно је, буду забележени на филму као сведичанства о прошлости и националним вредностима, за будућа покољења.

Ми смо се определили да на овом фестивалу промовишемо филмове о умености и уметницима, како из едукативних разлога, тако и да би смо поново покренули интересовање наших филмских аутора за ове теме. И првирезултати се већ виде.

Јер,за разлику од прве године када смо програм састављали исклучиво из старих арсенала, у последње две године све је више нових филмова. Коначно, у оквиру овог нашег фестивала формираће се архива филмова о уметницима и уметности који ће бити на неки начин концентрат наше културе и уметности.
Већ смо имали у претходне две године филмове о нашим великанима као што су: Катарина Ивановић, Сава Шумановић, Лазар Возаревић, Игор Васиљев, Зоран Радмиловић, Бранко Миљковић, Милена Павловић-Барили, Милош Бајић, Стефан Миленковић, Богосав Живковић, Милан Туцовић, Рајко Петров-Ного, Јован ГрчићМиленко, Олга Јанчеведска…

А ове године ће се овој галерији великана придружити: Десанка Максимовић, Божидар Ковачевић, Ђорђе Лазић-Чапша, Драган Раденовић, 
Љубомир Мицић, Мирослав-Мика Антић, Бранко Ћопић, Олга Илић… 
И на крају, са поносом да набројим градове учеснике у овом јединственом 
фестивалском ланцу: Шид, Сремска Митровица, Нови Сад, Сремски Карловци, Ковин, Београд, Ваљево, Јагодина, Ниш, Прокупље, Сјенца, Бањалука, Источно Сарајево, Требиње, Невесиње, Грачаница и Скопље.

Верујем да ће квалитет овогодишњих филмова далеко одјекнути и привући нове градове да се укључе.


#   Ниш   Милена Павловић   Нишки културни центар   Катарина Ивановић   Бранко Миљковић   Арт фест
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима