Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

ART FEST u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 01.10.2023. Južna Srbija Info

ART FEST smo počeli pre dve godine, sasvim tiho, diskretno, čak bojažljivo, ne znajući da li će se ideja primiti u konkurenciji ogromnog broja festivala, malih i velikih, koji se održavaju u Srbiji i okruženju, poručuju raganizatori..NIŠ - Niški kulturni centar, mala sala, projekcije u 18 i 20 sati. Ulaz je besplatan.

ART FEST u Nišu

Reklo bi se – ni manjeg kulturnog prostora ni više festivala. Ali, naša vera i predoseaćnje da pokrećemo pravu stvar, već u trećoj svojoj godini potvrđuje se kao prihvaćena ideja, i da naš trud nije uzaludan. Jer, prve godine oslonili smo se samo na šet gradova i to na one gde smo imali pouzdane saradnike za koje smo znali da će u potpunosti ispratiti našu početnu ideju.

Već sledeće godine taj festivlski lanac proširio se na jedanaest gradova, a ove godine na sedamnaest. I širiće se i dalje. Već danas možmo sa sigurnošću da kažemo da će nas iduće godine biti okodvadeset pet.

Više puta je do sada istaknuto da su filmovi o umetnosti i umetnicima kod nas postali deficitarni iz jednstavnog razloga što se ove teme diskriminišu na drugim festivalima na kojima su u prvom planu socijalne pa i političke teme, dakle one teme koje su aktuelne onoliko dugo koliko dugo traje i problem o kome filmvi govore. A filmovi o umetnosti i umetnicima imaju trajnu vrednost, kako umetničku i edukativnu, tako i istorijsku. I jadan je onaj narod koji ne želi da njegovi najbolji predstavnici, umetnici, naučnici, sportisti, sve jedno je, budu zabeleženi na filmu kao svedičanstva o prošlosti i nacionalnim vrednostima, za buduća pokoljenja.

Mi smo se opredelili da na ovom festivalu promovišemo filmove o umenosti i umetnicima, kako iz edukativnih razloga, tako i da bi smo ponovo pokrenuli interesovanje naših filmskih autora za ove teme. I prvirezultati se već vide.

Jer,za razliku od prve godine kada smo program sastavljali isklučivo iz starih arsenala, u poslednje dve godine sve je više novih filmova. Konačno, u okviru ovog našeg festivala formiraće se arhiva filmova o umetnicima i umetnosti koji će biti na neki način koncentrat naše kulture i umetnosti.
Već smo imali u prethodne dve godine filmove o našim velikanima kao što su: Katarina Ivanović, Sava Šumanović, Lazar Vozarević, Igor Vasiljev, Zoran Radmilović, Branko Miljković, Milena Pavlović-Barili, Miloš Bajić, Stefan Milenković, Bogosav Živković, Milan Tucović, Rajko Petrov-Nogo, Jovan GrčićMilenko, Olga Jančevedska…

A ove godine će se ovoj galeriji velikana pridružiti: Desanka Maksimović, Božidar Kovačević, Đorđe Lazić-Čapša, Dragan Radenović, 
Ljubomir Micić, Miroslav-Mika Antić, Branko Ćopić, Olga Ilić… 
I na kraju, sa ponosom da nabrojim gradove učesnike u ovom jedinstvenom 
festivalskom lancu: Šid, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Sremski Karlovci, Kovin, Beograd, Valjevo, Jagodina, Niš, Prokuplje, Sjenca, Banjaluka, Istočno Sarajevo, Trebinje, Nevesinje, Gračanica i Skoplje.

Verujem da će kvalitet ovogodišnjih filmova daleko odjeknuti i privući nove gradove da se uključe.


#   Niš   Milena Pavlović   Niški kulturni centar   Katarina Ivanović   Branko Miljković   Art fest
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima