Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Светски дан игре, у Нишу у суботу снимање документарног серијала „Српско коло“

rssBookmark and Share

29.04.2022. Јужна Србија Инфо

Светски дан игре је међународни празник који се обележава 29. априла. Установљен је од стране Међународног савета за игру 1982. године и од тада се прославља широм света.

Фото: Ансамбл Коло
Фото: Ансамбл Коло

29. април је иѕабран као Светкси дан игре јер је на тај дан рођен реформатор игре Жан Жорж Новер. На тај дан свугде у свету се одржавају бројне манифестације које су посвећене игри. Циљ овог дана је да се повећа свест код љиди о важности плеса. Међународни савет за игру (СID) из дана у дан броји све више и више организација које се прикључују том савету. У почетку 2016. године је обухватао око 1100 организација које су чиниле школе, предузећа, фестивали и чинио је око 8.000 индивидуалних чланова а то су били кореографи, наставници, историчари плеса у 170 земаља.

У Србији постоје 3 светске организације CID које своје седиште имају у БеоградуНишу и Новом Саду.

Плес је физичка активност која има веома важну улогу у здрављу. Игра представља универзални језик, она не постаје ни вере ни границе и за плесача је важна само игра. Плес има много важну улогу на наш организам; побољшава функцију срца, повећава издржљивост, повећава физичко самопоуздање и редукује стрес.Постоје различити облици плеса. Неки од облика су се кроз векове мењали и као крајњи резултат су настали модерни плесови као што је HipHop жанр. Сваки облик има специфичан стил, али кроз сваки облик плеса има циљ уметничког и културног изражавања. Балет је плес који је првобитно настао у Италији а годинама касније и у Француској. Балет има више облика као што су класичан балет, неокласичан и савремени балет.

Џез (Jazz) је врста плеса који као основу узима импровизацију и оригиналност. Свинг плес (Swing ples) и Линди Хоп(Lindy Hop) су познати облици џез плеса.

Контра плес (Contra Dance), је америчког порекла, у коме се формирају две паралелне линије и изводе низ плесних покрета.

Ниш

Документарни серијал „Српско коло“, редитеља Жељка Мирковића и Optimistic filmа, снимаће се у Нишу од сутра на платоу испред Градске куће.

Град Ниш је са Министарством културе и информисања подржао тај пројекат који се реализује у сарадњи са Ансамблом „Коло“, Етнографским музејом Београда, Српским националним савезом у Питсбургу, Српском академијом наука и уметности и Туристичком организацијом Србије.


#   фолклор   играчи   Ансамбл Коло   Светски дан игре
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима