Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je Svetski dan igre, u Nišu u subotu snimanje dokumentarnog serijala „Srpsko kolo“

rssBookmark and Share

29.04.2022. Južna Srbija Info

Svetski dan igre je međunarodni praznik koji se obeležava 29. aprila. Ustanovljen je od strane Međunarodnog saveta za igru 1982. godine i od tada se proslavlja širom sveta.

Foto: Ansambl Kolo
Foto: Ansambl Kolo

29. april je iѕabran kao Svetksi dan igre jer je na taj dan rođen reformator igre Žan Žorž Nover. Na taj dan svugde u svetu se održavaju brojne manifestacije koje su posvećene igri. Cilj ovog dana je da se poveća svest kod ljidi o važnosti plesa. Međunarodni savet za igru (SID) iz dana u dan broji sve više i više organizacija koje se priključuju tom savetu. U početku 2016. godine je obuhvatao oko 1100 organizacija koje su činile škole, preduzeća, festivali i činio je oko 8.000 individualnih članova a to su bili koreografi, nastavnici, istoričari plesa u 170 zemalja.

Srbiji postoje 3 svetske organizacije CID koje svoje sedište imaju u BeograduNišu i Novom Sadu.

Ples je fizička aktivnost koja ima veoma važnu ulogu u zdravlju. Igra predstavlja univerzalni jezik, ona ne postaje ni vere ni granice i za plesača je važna samo igra. Ples ima mnogo važnu ulogu na naš organizam; poboljšava funkciju srca, povećava izdržljivost, povećava fizičko samopouzdanje i redukuje stres.Postoje različiti oblici plesa. Neki od oblika su se kroz vekove menjali i kao krajnji rezultat su nastali moderni plesovi kao što je HipHop žanr. Svaki oblik ima specifičan stil, ali kroz svaki oblik plesa ima cilj umetničkog i kulturnog izražavanja. Balet je ples koji je prvobitno nastao u Italiji a godinama kasnije i u Francuskoj. Balet ima više oblika kao što su klasičan balet, neoklasičan i savremeni balet.

Džez (Jazz) je vrsta plesa koji kao osnovu uzima improvizaciju i originalnost. Sving ples (Swing ples) i Lindi Hop(Lindy Hop) su poznati oblici džez plesa.

Kontra ples (Contra Dance), je američkog porekla, u kome se formiraju dve paralelne linije i izvode niz plesnih pokreta.

Niš

Dokumentarni serijal „Srpsko kolo“, reditelja Željka Mirkovića i Optimistic filma, snimaće se u Nišu od sutra na platou ispred Gradske kuće.

Grad Niš je sa Ministarstvom kulture i informisanja podržao taj projekat koji se realizuje u saradnji sa Ansamblom „Kolo“, Etnografskim muzejom Beograda, Srpskim nacionalnim savezom u Pitsburgu, Srpskom akademijom nauka i umetnosti i Turističkom organizacijom Srbije.


#   folklor   igrači   Ansambl Kolo   Svetski dan igre
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima