Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Додељене награде на 57. нишком Сајму књига и графике

rssBookmark and Share

Ниш 30.11.2022. Јован Миладиновић, Нишке вести, Јужна Србија Инфо

Пети дан 57.нишког Сајма књига који се одржава у хали Чаир и траје до 4.децембра, обележиле су традиционалне сајамске награде.

Фото: Нишке вести
Фото: Нишке вести

Уз Традиционалне награде жирија “Пресад мудрости “ , “Иницијал” и „Отисак“ додељује се још једна награда „Божа Војиновић“ за допринос у афирмацији и популаризацији нишког Сајма књига и графике.

Награда за допринос у афирмацији и популаризацији нишког Сајма отишла је у руке Биљане Миладиновић која деценијама ради у просвети.

„Била је препознатљив лик нишког Сајма, а почела је некада давно у нишкој Просвети, да би потом радила са београдским изадавчима. Увек је имала осмех и лепу реч и увек је препоручивала књиге сваком купцу. Признање је добила пре две године, будући да Сајма није било због Короне, овом приликом јој уручујемо награду и честитамо“, казали су организатори о Биљани.

„Жири је процењивао и донео одлуку о наградама „Пресад мудрости“ и „Иницијал“ које се тичу самих квалитета издавачке продукције, едиција, појединачних књига, награда за доприносу у области науке и уметности и награда „Отисак“ која се додељује за визуелни третман књиге, где се цени естетски допринос у том смислу, технички добро обрађена књига и књига која доприноси некаквој врсти медијалности“, објашњава Срђан Савић, директор Нишког културног центра.

Према његовим речима,  уместо новчаних награда извадачи добијају наградне квадрате који се крећу од 5 до 15 квадратних метара, што је, истиче сасвим солидно за мањи или штанд средње величине.

„Надамо се да ће то бити добар подрицај издавачима да се ангажују око неких нових уздања како би сутрадан поново конкурисали за награде“, прича Савић.

Организатор манифестације је Нишки културни центар, а на сајму  је присутно око 70 излагача.

Сајам је отворен до 4. децембра сваког дана од 10 до 20 сати, а цена улазнице је 150 динара,  док за групне посете износи 100 динара.

Награда ОТИСАК за естетски третман књиге додељује се КРЕАТИВНОМ ЦЕНТРУ из Београда као издавачу који негује чисту ликовност у својим издањима. Публикација која се ове године издваја СТРИПОТЕРАПИЈА, ауторке Ане Петровић која је обогаћена цртежима саме ауторке.

Награда ОТИСАК за технолошки третман додељује се ВУЛКАН ИЗДАВАШТВУ из Београда за издање Приче за лаку ноћ за мале бунтовнице 2, аутора Елене Фавили и Франческе Кавало.

Награда ОТИСАК за интермедијални третман књиге додељује се издавачкој кући ЈРЈ ЗЕМУН из Земуна за књигу Миш лављег срца, аутора Рејчел Брајт и Џима Филда .

Награда ПРЕСАД МУДРОСТИ за комплетну продукцију додељује се Издавачкој кући „Прометеј“ из Новог Сада. Награда се додељује за продукцију која се издваја разноврсношћу и поштовањем свих аспеката – од одабира аутора и тема до графичког и визуелног третмана књиге.

Награда ПРЕСАД МУДРОСТИ за највреднију едицију, додељује се Издавачкој кући „Геопоетика“ из Београда за едицију „Ретропремијере“, посебно због премијерно објављених превода романа Мирче Елијадеа, чије је прозно стваралаштво остало у сцени научног којим је стекао светску славу.

Награда ПРЕСАД МУДРОСТИ за најбоље појединачно издање додељује се Издавачкој кући „ХЕРАеду“ из Београда за монографију „Жене на тлу Србије: Од праисторије до савременог доба“ групе аутора. Еминантни стручњаци из различитих области прегледно и јасно реконстришу како је текао живот жене на овим просторима – од неолита до данашњих дана.

Награда ИНИЦИЈАЛ за ауторски допринос уметности или науци, додељује се „Дерети“ из Београда за књигу „Српски средњовековни грбови“ аутора Николе Гиљена, капитално дело које прати историју главних српских хералдичких мотива.

Награда ИНИЦИЈАЛ за дело које афирмише књигу у ужем или ширем смислу, додељује се Издавачкој кући „Лом“ за књигу „Еасy ридерс, рагинг буллс – Како је рокенрол генерација спасла Холивуд“ аутора Питера Бискинда. Реч је о капиталном делу где квалитет превода и дизајна одражавају значај књиге.

Награда ИНИЦИЈАЛ за дело које спаја садашњост и будућност додељује се Издавачкој кући „Геопоетика“ за антологију „Будући класици – Наслућена антологија хиспаноамеричке приповетке 21. века“ у преводу и избору Љиљане Поповић Анђић и Бранка Анђића. Овај избор прича најављује будуће класике.

Жири за награде ПРЕСАД МУДРОСТИ и ИНИЦИЈАЛ 57. Нишког сајма књига одлучивао је у саставу: др Дејан Огњановић, књижевник, преводилац и уредник из Ниша, председник и чланови Александра Гојковић, професор књижевности и новинар из Ниша и Далибор Поповић Поп, песник и председник Друштва књижевника и књижевних преводилаца из Ниша.

Жири за награде ОТИСАК 57. Нишког сајма књига, радио је у саставу: Анита Милић, ванредни професор на Факултету уметности у Нишу, председница жирија, Владан Ранђеловић, доцент на Факултету уметности у Нишу и Никола Миловановић, дипл. сликар из Ниша.

Извор: Нишке вести


#   Ниш   Сајам књига   Нишки културни центар
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима