Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dodeljene nagrade na 57. niškom Sajmu knjiga i grafike

rssBookmark and Share

Niš 30.11.2022. Jovan Miladinović, Niške vesti, Južna Srbija Info

Peti dan 57.niškog Sajma knjiga koji se održava u hali Čair i traje do 4.decembra, obeležile su tradicionalne sajamske nagrade.

Foto: Niške vesti
Foto: Niške vesti

Uz Tradicionalne nagrade žirija “Presad mudrosti “ , “Inicijal” i „Otisak“ dodeljuje se još jedna nagrada „Boža Vojinović“ za doprinos u afirmaciji i popularizaciji niškog Sajma knjiga i grafike.

Nagrada za doprinos u afirmaciji i popularizaciji niškog Sajma otišla je u ruke Biljane Miladinović koja decenijama radi u prosveti.

„Bila je prepoznatljiv lik niškog Sajma, a počela je nekada davno u niškoj Prosveti, da bi potom radila sa beogradskim izadavčima. Uvek je imala osmeh i lepu reč i uvek je preporučivala knjige svakom kupcu. Priznanje je dobila pre dve godine, budući da Sajma nije bilo zbog Korone, ovom prilikom joj uručujemo nagradu i čestitamo“, kazali su organizatori o Biljani.

„Žiri je procenjivao i doneo odluku o nagradama „Presad mudrosti“ i „Inicijal“ koje se tiču samih kvaliteta izdavačke produkcije, edicija, pojedinačnih knjiga, nagrada za doprinosu u oblasti nauke i umetnosti i nagrada „Otisak“ koja se dodeljuje za vizuelni tretman knjige, gde se ceni estetski doprinos u tom smislu, tehnički dobro obrađena knjiga i knjiga koja doprinosi nekakvoj vrsti medijalnosti“, objašnjava Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra.

Prema njegovim rečima,  umesto novčanih nagrada izvadači dobijaju nagradne kvadrate koji se kreću od 5 do 15 kvadratnih metara, što je, ističe sasvim solidno za manji ili štand srednje veličine.

„Nadamo se da će to biti dobar podricaj izdavačima da se angažuju oko nekih novih uzdanja kako bi sutradan ponovo konkurisali za nagrade“, priča Savić.

Organizator manifestacije je Niški kulturni centar, a na sajmu  je prisutno oko 70 izlagača.

Sajam je otvoren do 4. decembra svakog dana od 10 do 20 sati, a cena ulaznice je 150 dinara,  dok za grupne posete iznosi 100 dinara.

Nagrada OTISAK za estetski tretman knjige dodeljuje se KREATIVNOM CENTRU iz Beograda kao izdavaču koji neguje čistu likovnost u svojim izdanjima. Publikacija koja se ove godine izdvaja STRIPOTERAPIJA, autorke Ane Petrović koja je obogaćena crtežima same autorke.

Nagrada OTISAK za tehnološki tretman dodeljuje se VULKAN IZDAVAŠTVU iz Beograda za izdanje Priče za laku noć za male buntovnice 2, autora Elene Favili i Frančeske Kavalo.

Nagrada OTISAK za intermedijalni tretman knjige dodeljuje se izdavačkoj kući JRJ ZEMUN iz Zemuna za knjigu Miš lavljeg srca, autora Rejčel Brajt i Džima Filda .

Nagrada PRESAD MUDROSTI za kompletnu produkciju dodeljuje se Izdavačkoj kući „Prometej“ iz Novog Sada. Nagrada se dodeljuje za produkciju koja se izdvaja raznovrsnošću i poštovanjem svih aspekata – od odabira autora i tema do grafičkog i vizuelnog tretmana knjige.

Nagrada PRESAD MUDROSTI za najvredniju ediciju, dodeljuje se Izdavačkoj kući „Geopoetika“ iz Beograda za ediciju „Retropremijere“, posebno zbog premijerno objavljenih prevoda romana Mirče Elijadea, čije je prozno stvaralaštvo ostalo u sceni naučnog kojim je stekao svetsku slavu.

Nagrada PRESAD MUDROSTI za najbolje pojedinačno izdanje dodeljuje se Izdavačkoj kući „HERAedu“ iz Beograda za monografiju „Žene na tlu Srbije: Od praistorije do savremenog doba“ grupe autora. Eminantni stručnjaci iz različitih oblasti pregledno i jasno rekonstrišu kako je tekao život žene na ovim prostorima – od neolita do današnjih dana.

Nagrada INICIJAL za autorski doprinos umetnosti ili nauci, dodeljuje se „Dereti“ iz Beograda za knjigu „Srpski srednjovekovni grbovi“ autora Nikole Giljena, kapitalno delo koje prati istoriju glavnih srpskih heraldičkih motiva.

Nagrada INICIJAL za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu, dodeljuje se Izdavačkoj kući „Lom“ za knjigu „Easy riders, raging bulls – Kako je rokenrol generacija spasla Holivud“ autora Pitera Biskinda. Reč je o kapitalnom delu gde kvalitet prevoda i dizajna odražavaju značaj knjige.

Nagrada INICIJAL za delo koje spaja sadašnjost i budućnost dodeljuje se Izdavačkoj kući „Geopoetika“ za antologiju „Budući klasici – Naslućena antologija hispanoameričke pripovetke 21. veka“ u prevodu i izboru Ljiljane Popović Anđić i Branka Anđića. Ovaj izbor priča najavljuje buduće klasike.

Žiri za nagrade PRESAD MUDROSTI i INICIJAL 57. Niškog sajma knjiga odlučivao je u sastavu: dr Dejan Ognjanović, književnik, prevodilac i urednik iz Niša, predsednik i članovi Aleksandra Gojković, profesor književnosti i novinar iz Niša i Dalibor Popović Pop, pesnik i predsednik Društva književnika i književnih prevodilaca iz Niša.

Žiri za nagrade OTISAK 57. Niškog sajma knjiga, radio je u sastavu: Anita Milić, vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, predsednica žirija, Vladan Ranđelović, docent na Fakultetu umetnosti u Nišu i Nikola Milovanović, dipl. slikar iz Niša.

Izvor: Niške vesti


#   Niš   Sajam knjiga   Niški kulturni centar
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima