Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Документарна позоришна представа "Сан о Милени"

rssBookmark and Share

Ниш 17.05.2022. Јужна Србија Инфо

Из Нишког културног центра позивају на нишку премијеру документарне позоришне представе "Сан о Милени".
Представа ће бити одржана у Великој сали Нишког културног центра у понедељак 23. маја 2022. Године, са почетком у 20 сати. Улазнице по цени од 500 динара су у продаји у Књижари Индиго у Обреновићевој улици у Нишу.

Документарна позоришна представа "Сан о Милени"

Милена Павловић Барили сликарка поетеса, сценографкиња, илустраторка, претеча савремене мултимедијалне уметнице централна је тема представе. Представа „Сан о Милени“ настала је из вишемесечног документарног позоришног истраживања биографије сликарке у контексту социјалног политичког концепта међуратног периода двадесетог века у ком је живела, те позоришног истраживања језика и форме представе у контексту личне ликовне естетике Милене Павловић Барили.

Драматуршку матрицу представе чине писма, критике, дневничке белешке, аналитички текстови, поезија Милене Павловић Барилли, те поетски записи Јелене Богавац и Миодрага Ковачевића по биографској документарној грађи породица Павловић Барилли.

Представа дефинише најважније животне догађаје Милене Павловић Барили, преламајући је кроз призму њених ремек дела- зато представа говори о Милени језиком симбола њене уметности. Видео- рад формулисан је тако да прекрива прегршт ликовних репродукција, те скенова докумената и писама уметнице.
Животни, емотивно рационални, спознајни, те каријерни успони и падови славне уметнице проблематизују и покрећу вечите теме уметничког пута или пута уметности- трагање, остварење, живот условљен тржиштем,уметност у раљама капитализма, уметничка слобода, дихотомија наслеђа, трагика историјских околности, свбемир појединца, политички аутизам, судар локалног и глобалног, међузависност личног и колективног.

Представа је едукативни, високопоетизовани запис о животу и делу једне од најзанимљивијих локалних уметница 20. века, која је стекла светску славу.
Покретач и продуцент је Тијана Вишковић, професионална глумица и председница Удружења уметника „Артиста“

Режију и драматургију потписује Јелена Богавац, реномирана драмска уметница.

Миодраг Ковачевић је стручни сарадник, истраживач, композитор и извођач песама на поезију Милене Барили.

У представи играју Тијана Вишковић, Јован Здравковић, Марко Панајотовић, Александра Вељковић и Миодраг Ковачевић.

Костиме је осмислио Александар Ковачевић, а дизајн звука и видео-рад Игор Марковић.

Успешну премијеру , представа је имала у Пожаревцу 17. 12. 2018. у Центру за културу у Пожаревцу, а београдску премијеру 6. 2. 2019. у Битеф театру у Београду.

Представа "Сан о Милени" траје 80 минута.


#   Ниш   представа   Милена Павловић   Нишки културни центар   сликарство   Милена Барили
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима