Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dokumentarna pozorišna predstava "San o Mileni"

rssBookmark and Share

Niš 17.05.2022. Južna Srbija Info

Iz Niškog kulturnog centra pozivaju na nišku premijeru dokumentarne pozorišne predstave "San o Mileni".
Predstava će biti održana u Velikoj sali Niškog kulturnog centra u ponedeljak 23. maja 2022. Godine, sa početkom u 20 sati. Ulaznice po ceni od 500 dinara su u prodaji u Knjižari Indigo u Obrenovićevoj ulici u Nišu.

Dokumentarna pozorišna predstava "San o Mileni"

Milena Pavlović Barili slikarka poetesa, scenografkinja, ilustratorka, preteča savremene multimedijalne umetnice centralna je tema predstave. Predstava „San o Mileni“ nastala je iz višemesečnog dokumentarnog pozorišnog istraživanja biografije slikarke u kontekstu socijalnog političkog koncepta međuratnog perioda dvadesetog veka u kom je živela, te pozorišnog istraživanja jezika i forme predstave u kontekstu lične likovne estetike Milene Pavlović Barili.

Dramaturšku matricu predstave čine pisma, kritike, dnevničke beleške, analitički tekstovi, poezija Milene Pavlović Barilli, te poetski zapisi Jelene Bogavac i Miodraga Kovačevića po biografskoj dokumentarnoj građi porodica Pavlović Barilli.

Predstava definiše najvažnije životne događaje Milene Pavlović Barili, prelamajući je kroz prizmu njenih remek dela- zato predstava govori o Mileni jezikom simbola njene umetnosti. Video- rad formulisan je tako da prekriva pregršt likovnih reprodukcija, te skenova dokumenata i pisama umetnice.
Životni, emotivno racionalni, spoznajni, te karijerni usponi i padovi slavne umetnice problematizuju i pokreću večite teme umetničkog puta ili puta umetnosti- traganje, ostvarenje, život uslovljen tržištem,umetnost u raljama kapitalizma, umetnička sloboda, dihotomija nasleđa, tragika istorijskih okolnosti, svbemir pojedinca, politički autizam, sudar lokalnog i globalnog, međuzavisnost ličnog i kolektivnog.

Predstava je edukativni, visokopoetizovani zapis o životu i delu jedne od najzanimljivijih lokalnih umetnica 20. veka, koja je stekla svetsku slavu.
Pokretač i producent je Tijana Višković, profesionalna glumica i predsednica Udruženja umetnika „Artista“

Režiju i dramaturgiju potpisuje Jelena Bogavac, renomirana dramska umetnica.

Miodrag Kovačević je stručni saradnik, istraživač, kompozitor i izvođač pesama na poeziju Milene Barili.

U predstavi igraju Tijana Višković, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Aleksandra Veljković i Miodrag Kovačević.

Kostime je osmislio Aleksandar Kovačević, a dizajn zvuka i video-rad Igor Marković.

Uspešnu premijeru , predstava je imala u Požarevcu 17. 12. 2018. u Centru za kulturu u Požarevcu, a beogradsku premijeru 6. 2. 2019. u Bitef teatru u Beogradu.

Predstava "San o Mileni" traje 80 minuta.

Komentara: 0


#   Niš   predstava   Niški kulturni centar   slikarstvo   Milena Barili
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima