Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Духовно благо Пантелеја: Филмом представљамо 14 цркава и 2 манастира

rssBookmark and Share

Пантелеј 22.12.2015.

Уз покровитељство Градске општине Пантелеј и Благослова Српске православне цркве кренуло се у реализацију филма којим се жели да Нишу, Србији и иностранству покажемо наше духовно благо које је свуда око нас.

Духовно благо Пантелеја: Филмом представљамо 14 цркава и 2 манастира

Као блистави трагови у времену и пулсирајући симболи истрајности хришћанске вере, православне цркве и манастири овековечују све оне крајеве које је након свога покрштавања походио српски народ. Сакрална архитектура је, с друге стране, једно од најкарактеристичнијих обележја српског духовног, религијског и културног идентитета, обележје по којем смо као народ препознатљиви свугде у свету.

Али све то неизмерно архитектонско и духовно благо треба сачувати од пропадања и заборава. Живимо у динамичном и бурном времену незапамћене медијске интерференције, у доба којим, много више у квантитативном него у квалитативном смислу, царује информација која се са невиђеном лакоћом претвара у дезинформацију. Отуд и потреба да се направи средњеметражни филм Духовно благо Пантелеја, као аутентичан документарни запис о изгледу, историји, значају и атмосфери цркава и манастира из североисточног дела Ниша и његове ближе околине, тј. као документарац са елементима наменског (туристичког) филма. То остварење ће, осим прецизних историјских и географских детаља о црквама и манастирима овог краја, гледаоцима понудити и ауторско-контемплативни визуелни увид у раскошну лепоту тих храмова, чиме ће, осим очекиване документарне функције, Духовно благо испунити и свој естетски смисао.

Намера аутора је да се овај филм, који су као покровитељи подржале Епархија нишка Српске православне цркве и Градска општина Пантелеј Ниш, прикаже најпре публици у Србији, Републици Српској и Црној Гори, а потом и у другим православним земљама. Такође се очекује да Духовно благо има и врло интензиван фестивалски живот у земљи и иностранству.

Продуцент филма, Градомир Николић је рекао овом приликом:

- Уз покровитељство Градске општине Пантелеј и Благослова Српске православне цркве кренули смо у реализацију овог филма зато што је све мање садржаја ове врсте. Желимо да Нишу, Србији и иностранству покажемо наше духовно благо које је свуда око нас , а ми нисмо упознати са тим. Кроз овај филм желимо да промовишемо морал, духовне вредности и да едукујемо нашу децу.

У плану је да филм представимо основним школа у виду организованих пројекција.

Да би могли да вратимо моралне ствари у нашем друштву позивам друштвено одговорне фирме и појединце да се укључе у филм и подрже исти.

Документарни филм под називом ДУХОВНО БЛАГО
ТИЗЕР ФИЛМА https://www.youtube.com/watch?v=RaeXonvv28Q
Продукција: НГ Тим ( www.ngtim.rs)
Режија: Јасмина Ранђеловић
Сценарио: Велибор Петковић
Продуцент: Градимир Николић
Премијера се планира за април 2016 године.


#   СПЦ   манастир   црква   Пантелеј   Велибор Петковић   ГО Пантелеј   Радомир Николић   Јасмина Ранђеловић   градске општине   Градска општина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима