Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сусрет Стефана Немање и Барбаросе на Пантелеју

rssBookmark and Share

Ниш 08.01.2016. Тома Тодоровић, Политика

Духовно благо североисточног дела Ниша које датира још из 12. века, наћи ће се ускоро у документарном филму.

Фото: Тома Тодоровић
Фото: Тома Тодоровић

Уочи највећег хришћанског празника Божића потврђено је да се увелико снима документарни филм о богатом наслеђу североисточног дела Ниша под називом „Духовно благо Пантелеја”. Велики део града на десној обали Нишаве – Пантелеј је пребогат историјском и културном баштином, а највише је познат по месту сусрета великог српског жупана Стефана Немање и немачког цара Фридриха Барбаросе 1189. године.

Двојица средњовековних владара срели су се у порти цркве у Пантелеју у време када је немачка војска кроз овај део Србије пролазила на путу за Јерусалим, током трећег крсташког похода.

Црква у Пантелеју, која се и данас налази на истом месту, само је једна од бројних хришћанских светиња на подручју североисточног дела Ниша. Од православних храмова овде се налазе два велика манастира и чак 15 цркава.

Све то биће преточено до средине пролећа у документарни филм о духовном богатству овог дела града, као један од највреднијих пројеката у култури нишке општине Пантелеј. За „Политику” председник ове општине Срђан Савић каже:

–У време када су филмски и телевизијски програми препуни насиља, оптерећени неморалом и сиромаштвом, а гледаоци затрпани ријалити емисијама, убеђени смо да ће филм о духовном благу нишког Пантелеја бити прави мелем на рану. Филм о манастирима и црквама који датирају из различитих периода хришћанства и традиције православља биће аутентичан запис о изгледу и амбијенту у којем су светиње у овом делу Ниша и Србије, али и велика потврда историјског значаја богатог и јединственог културног наслеђа из прошлости.

Продуцент филма је Градимир Николић, који истиче да се на идеју дошло како би се филмом у којем ће бити приказане високе моралне вредности, историјска лепота и духовне ствари обогатило иначе сиромашно стваралаштво у култури.

За снимање филма добијен је благослов Српске православне цркве, а покровитељ у реализацији биће нишка Градска општина Пантелеј. Режисер је Јасмина Ранђеловић, а филм ће се у продукцији „НГ тима” Ниш снимати по сценарију Велибора Петковића.

Осим православних манастира и цркава у овом делу Ниша налази се и велики број знаменитости из раног хришћанства као што су остаци базилика (првих хришћанских цркава) и ранохришћанских гробница у „Јагодин мали” у Пантелеју. Највећи број откривен је у другој половини 20. века и многе од њих су конзервиране.

Многе су, нажалост, у време индустријализације овог дела Ниша и затрпане под темељима фабрика и производних погона саграђених пре више деценија на десној обали Нишаве.


#   Ниш   СПЦ   филм   Пантелејмонска црква   Срђан Савић   Пантелеј   снимање   историја   Велибор Петковић   ГО Пантелеј   Јасмина Ранђеловић   Стефан Немања     Фридрих Барбароса   Градска општина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима