Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Duhovno blago Panteleja: Filmom predstavljamo 14 crkava i 2 manastira

rssBookmark and Share

Pantelej 22.12.2015.

Uz pokroviteljstvo Gradske opštine Pantelej i Blagoslova Srpske pravoslavne crkve krenulo se u realizaciju filma kojim se želi da Nišu, Srbiji i inostranstvu pokažemo naše duhovno blago koje je svuda oko nas.

Duhovno blago Panteleja: Filmom predstavljamo 14 crkava i 2 manastira

Kao blistavi tragovi u vremenu i pulsirajući simboli istrajnosti hrišćanske vere, pravoslavne crkve i manastiri ovekovečuju sve one krajeve koje je nakon svoga pokrštavanja pohodio srpski narod. Sakralna arhitektura je, s druge strane, jedno od najkarakterističnijih obeležja srpskog duhovnog, religijskog i kulturnog identiteta, obeležje po kojem smo kao narod prepoznatljivi svugde u svetu.

Ali sve to neizmerno arhitektonsko i duhovno blago treba sačuvati od propadanja i zaborava. Živimo u dinamičnom i burnom vremenu nezapamćene medijske interferencije, u doba kojim, mnogo više u kvantitativnom nego u kvalitativnom smislu, caruje informacija koja se sa neviđenom lakoćom pretvara u dezinformaciju. Otud i potreba da se napravi srednjemetražni film Duhovno blago Panteleja, kao autentičan dokumentarni zapis o izgledu, istoriji, značaju i atmosferi crkava i manastira iz severoistočnog dela Niša i njegove bliže okoline, tj. kao dokumentarac sa elementima namenskog (turističkog) filma. To ostvarenje će, osim preciznih istorijskih i geografskih detalja o crkvama i manastirima ovog kraja, gledaocima ponuditi i autorsko-kontemplativni vizuelni uvid u raskošnu lepotu tih hramova, čime će, osim očekivane dokumentarne funkcije, Duhovno blago ispuniti i svoj estetski smisao.

Namera autora je da se ovaj film, koji su kao pokrovitelji podržale Eparhija niška Srpske pravoslavne crkve i Gradska opština Pantelej Niš, prikaže najpre publici u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, a potom i u drugim pravoslavnim zemljama. Takođe se očekuje da Duhovno blago ima i vrlo intenzivan festivalski život u zemlji i inostranstvu.

Producent filma, Gradomir Nikolić je rekao ovom prilikom:

- Uz pokroviteljstvo Gradske opštine Pantelej i Blagoslova Srpske pravoslavne crkve krenuli smo u realizaciju ovog filma zato što je sve manje sadržaja ove vrste. Želimo da Nišu, Srbiji i inostranstvu pokažemo naše duhovno blago koje je svuda oko nas , a mi nismo upoznati sa tim. Kroz ovaj film želimo da promovišemo moral, duhovne vrednosti i da edukujemo našu decu.

U planu je da film predstavimo osnovnim škola u vidu organizovanih projekcija.

Da bi mogli da vratimo moralne stvari u našem društvu pozivam društveno odgovorne firme i pojedince da se uključe u film i podrže isti.

Dokumentarni film pod nazivom DUHOVNO BLAGO
TIZER FILMA https://www.youtube.com/watch?v=RaeXonvv28Q
Produkcija: NG Tim ( www.ngtim.rs)
Režija: Jasmina Ranđelović
Scenario: Velibor Petković
Producent: Gradimir Nikolić
Premijera se planira za april 2016 godine.


#   SPC   manastir   crkva   Pantelej   Velibor Petković   GO Pantelej   Radomir Nikolić   Jasmina Ranđelović   gradske opštine   Gradska opština
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima