Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковачки Фестивал филмске режије – ЛИФФЕ од 15. до 20. септембра

rssBookmark and Share

Лесковац 18.08.2022. Јужна Србија Инфо

Петнаесто издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – ЛИФФЕ биће одржано од 15. до 20. септембра у Лесковачком културном центру, Народном позоришту Лесковац, као и на онлине платформи. Селектор овогодишњег фестивалског издања је хрватски редитељ Огњен Свиличић.

Лесковачки Фестивал филмске режије – ЛИФФЕ од 15. до 20. септембра

Огњен Свиличић, селектор овогодишњег фестивалског издања, свој избор филмова најавио речима: “Како живе људи од Словеније до Македоније, што раде, како им изгледају станови, какав им је стандард, о чему сањају, што их мучи. Могу рећи како је овогодишња селекција једна вожња кроз животе људи у бившој Југославији. Видјет ћемо како живи дезорјентирана младост у Словенији, што се догађа с тинејџерима у Македонији, а како се од прве младости опраштају Црногорци. Завирити ћемо у хрватско школство те испратити како је дубоко потонула радничка класа у Србији. Ту је и један опасни Стриц, један Словенац којег су хтјели убити те српски народни херој из Африке”.

О овогодишњој селекцији Свиличић је додао: “Као и увијек бивша Југославија је филмски жива и помаже нам да схватимо како смо, иако политички одвојени, по духу врло близу. Ови изврсни филмови ће нам показати како живе наши сусједи, а можда је најинтересантније да овогодишња селекција највише пажње посвећује генерацији која никад није живјела у Југославији, али изгледа као да је наша бивша држава још увијек ту, као нешто што нас спаја културом и не може се уништити политичком одлуком”.

Огњен Свиличић рођен је 1971 у Сплиту у Југославији. До сада је снимио шест дугометражних филмова: “Да ми је бити морски пас” (1999), “Опрости за кунг фу” (2004),  “Армин” (2007), “Два сунчана дана” (2010),  “Таква су правила” (2014), и “Глас” (2019). Његови филмови освајали су бројне награде на домаћим и међународним филмским фестивалима, од Пуле до Венеције. Свиличић ради и као сценариста, а међу његове радове убраја се ”Што је Ива снимила” редитеља Томислава Радића, “Пут Лубеница” и “Метастазе” редитеља Бранка Сцхмидта “Словенка”редатиља Дамјана Козолеа, те “Бићемо прваци света” редитеља Дарка Бајића. Филм “Отац” за који је писао сценарио заједно с редитељем Срданом Голубовићем добио је награду публике на Берлиналеу 2020. године.

Организатор Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – ЛИФФЕ је Лесковачки културни центар, а покровитељи манифестације су Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Лесковац и Филмски центар Србије. 


#   Лесковац   филм   режија   ЛИФФЕ фестивал
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима