Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Минутом ћутања одата почаст Горану Паскаљевићу - Завршен 13. лесковачки ЛИФФЕ

rssBookmark and Share

Лесковац 30.09.2020. Јужна Србија Инфо

Свечаном церемонијом доделе награда и приказивањем редитељског дебија Гордана Кичића „Реална прича“ завршено је тринаесто издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – ЛИФФЕ.

Минутом ћутања одата почаст Горану Паскаљевићу - Завршен 13. лесковачки ЛИФФЕ

Фестивал је одржан од 25. до 29. септембра на више локација у Лесковцу и онлајн, у организацији Лесковачког културног центра и под покровитељством Града Лесковца и Министарства културе и информисања Републике Србије, и уз подршку Филмског центра Србије. 

Минутом ћутања публика је одала почаст редитељу Горану Паскаљевићу, овогодишњем лауреату награде „Живојин Жика Павловић“ који је преминуо 25. септембра.

Редитељ Срдан Голубовић, добитник Гран прија „Живојин Жика Павловић“ за најбољу режију филма „Отац“, приликом доделе признања је рекао: „Ова награда је за мене веома значајна јер је Живојин Жика Павловић био мој професор, и када причам са неким својим колегама из региона завиде ми на тој привилегији – и треба да завиде“. Голубовић је додао: „Пре свега, хтео бих да се захвалим мом бившем професору, ментору и дугогодишњем пријатељу Дарку Бајићу, који је мене као студента треће године извукао и дао ми прилику да радим, сарађујем са њим и учим од њега. Он је први човек који је поверовао, помислио и осетио да у мени има нечега. На томе сам му бескрајно захвалан, јер кад дођу неки успеси онда сви то препознају, али је важно ко је тај који је први.“ Срдан Голубовић је исказао захвалност Дарку Бајићу и због страсти према филму коју ми је пренео. „Исту ту љубав, страст и енергију Дарко је пренео на овај диван фестивал. Због тога га данас сви ми који се бавимо режијом сматрамо драгоценим местом“, закључио је он.

Публици су се обратили и Младен Ђорђевић и Марко Ђорђевић, добитници друге и треће награде “Живојин Жика Павловић” за режију, који су се том приликом захвалили на признањима.

Словеначки редитељ Матјаж Иванишин, поводом Награде за најбољи филм у категорији Независног филма захвалио се путем видео линка: „Драго нам је примити овакво признање. Жао ми је што нисмо заједно вечерас како бисмо се могли веселити, али се надам да ће бити прилике током неког другог издања“.
Ивана Вуковић, добитница награде за најбољу женску улогу у филму „Мој јутарњи смех” поздравила је публику путем видео поруке: „Мислим да је ово први фестивал на којем је приказан наш филм, а на којем се додељују награде, тако да сам много срећна. Марко ми је рекао да је било много лепо на пројекцији у Лесковцу и то ме је обрадовало. Браво што сте уопште успели да одржите фестивал у овим околностима“.

Видео поруком публици се обратио и Филип Ђурић, добитник награде за најбољу мушку улогу у филму „Мој јутарњи смех”: „Много ми је драго што сте нам доделили награде и што се неким људима свиђа то што смо радили. Мени је много значајан тај филм и процес кроз који смо пролазили током снимања”.
Фестивал је затворио глумац и редитељ Гордан Кичић: „Припала ми је част да затворим редитељски фестивал и осећам се веома почаствованим што сам ја једини глумац-редитељ у овогодишњој селекцији. На Академији сам се највише дружио са редитељима. Можда су они то тумачили као да бих ја играо у њиховим филмовима, што и јесам, али је мене занимало како они долазе до целог овог процеса.” 
У оквиру 13. Фестивалског издања приказан је 41 филм у 4 категорије, од којих три такмичарске и једна ревијална. Међу овогодишњим гостима фестивала биле су бројни редитељи и глумци међу којима су Лазар Ристовски, Милутин Мима Караџић, Гордан Кичић, Срдан Голубовић, Младен Ђорђевић, Марко Ђорђевић, Милена Павловић, Ана Франић, Марија Перовић, Ања Павићевић и други.

Поред Срдана Голубовића, који је добио Главну награду за најбољу режију филма „Отац“ - Гран при „Живојин Жика Павловић“, добитник друге награде у истој категорији је Младен Ђорђевић за режију филма „Сумрак у бечком хаустору”. Трећа награда у овој категорији припала је Марку Ђорђевићу за филм „Мој јутарњи смех”. Награда за најбољу мушку улогу припала је Филипу Ђукићу, док је добитница награде за најбољу женску улогу  Ивана Вуковић  - обоје за роле у филму „Мој јутарњи смех“. Најбољи филм из селекције Независни филм је остварење „Орослан“ словеначког редитеља Матијаша Иванишина. Посебно признање жирија програма Независни филм припало је Стефану Малешевићу за режију филма „Мамонга“. Гран при „Радомир Бајо Шарановић“, награда за најбољег младог редитеља, припала је Ловри Мрђану из Хрватске за режију филма „Печат“. Друга награда у овој категорији  додељена је Алену Шимићу из БиХ за режију филма „Б4“, док је добитница треће награде Нина Огњановић из Србије, за режију филма „Плачу“.

О овогодишњим наградама за Такмичарски програм одлучивао је трочлани жири у саставу Ана Франић, Маја Милош и Теона Митевска Стругар. Жири у саставу Мина Ђукић, Драган вон Петровић, и Коста Пешевски оцењивао је најбољи филм из програма Независног филма, док су жири за Студентски филм чинили Бобан Скерлић, Милош Влалукин и Драган Јовић. 

 


#   Лесковац   филм   режија   Милена Павловић   Марко Ђорђевић   ЛИФФЕ фестивал   Живојин Жика Павловић награда   Горан Паскаљевић   Филип Ђурић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима