Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Мирис жене и танго" - Музика Моцарта, Албинонија и Бритна у извођењу Зрењанинског камерног оркестра

rssBookmark and Share

Ниш 11.10.2020. Јужна Србија Инфо

Малоброја публика због мера безбедности, али са истанчаним музичким укусом, уживала је синоћ у Светосавском дому на концерту Зрењаниског камерног оркестра, којим је дириговала Милена Ињац. Организација Управа Саборног храма и Нишки културни центар.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Музички прецизно и надахнуто, преливали су се звуци Моцарта, Албинонија, али и "модерна" америчког композитора  Беннаџамина Бритна, док је нишка музички одабрана пубилка, на тренутак имала утисак, да пред њом свира нека позната филхармонија, под сиурним вођством Милене Ињац. 

Дуг аплауз проламао се салом Светосавског дома, након на "бис" извођења нумере "танга" из култног филма "Мирис жене", у којој главну улогу игра Ал Паћино.

Др Милена Ињац, редовни профессор на Факултету уметности, дипломирала је Дириговање 1992. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Станка Шепића. Магистрирала је на истом факултету 1996. године, а докторирала 2015. године у класи проф. Даринке Матић-Маровић. Усавршавала се код Младена Јагушта, Салвадора Мас Конде (Шпанија) на мастекласу у Бечу, Петера Етвоша (Немачка) и Јорма Пануле (Финска) на мастеркласу у Сомбатеју,

Зрењанински камерни оркестар је основан 1969. године и већ од самог настанка постаје битан чинилац у неговању богате традиције камерног музицирања, не само у свом граду, већ и знатно шире. Стални диригент и уметнички руководилац оркестра био је виолиниста, педагог и диригент Дејан Михаиловић, који је своје школовање крунисао на Конзерваторијуму у Москви, управо из области камерне музике. 

До поновног рађања Зрењанинског камерног оркестрам дошло је октобра 1999. године, захваљујући иницијативи младих професора зрењанинске Музичке школе „Јосиф Маринковић”.

Солисте са којим је до сада сарађивао Зрењанински камерни оркестар (Зрењанинска филхармонија) налазе се још и Ана Алексић Сајрер, Весна Марковић, Љубомир Поповић, Драгана Поповић, Саша Штулић, Жељко Лучић, Бела Маврак, а међу диригентима Микица Јевтић, Александар Којић, Андреј Бурсаћ, Предраг Госта и Ванеса Кременовић.


#   Ниш   Саборна црква   Милена Ињац   Нишки културни центар   Светосавски дом   класична музика   Зрењанински камерни оркестар
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима