Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Miris žene i tango" - Muzika Mocarta, Albinonija i Britna u izvođenju Zrenjaninskog kamernog orkestra

rssBookmark and Share

Niš 11.10.2020. Južna Srbija Info

Malobroja publika zbog mera bezbednosti, ali sa istančanim muzičkim ukusom, uživala je sinoć u Svetosavskom domu na koncertu Zrenjaniskog kamernog orkestra, kojim je dirigovala Milena Injac. Organizacija Uprava Sabornog hrama i Niški kulturni centar.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Muzički precizno i nadahnuto, prelivali su se zvuci Mocarta, Albinonija, ali i "moderna" američkog kompozitora  Bennadžamina Britna, dok je niška muzički odabrana pubilka, na trenutak imala utisak, da pred njom svira neka poznata filharmonija, pod siurnim vođstvom Milene Injac. 

Dug aplauz prolamao se salom Svetosavskog doma, nakon na "bis" izvođenja numere "tanga" iz kultnog filma "Miris žene", u kojoj glavnu ulogu igra Al Paćino.

Dr Milena Injac, redovni professor na Fakultetu umetnosti, diplomirala je Dirigovanje 1992. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Stanka Šepića. Magistrirala je na istom fakultetu 1996. godine, a doktorirala 2015. godine u klasi prof. Darinke Matić-Marović. Usavršavala se kod Mladena Jagušta, Salvadora Mas Konde (Španija) na masteklasu u Beču, Petera Etvoša (Nemačka) i Jorma Panule (Finska) na masterklasu u Sombateju,

Zrenjaninski kamerni orkestar je osnovan 1969. godine i već od samog nastanka postaje bitan činilac u negovanju bogate tradicije kamernog muziciranja, ne samo u svom gradu, već i znatno šire. Stalni dirigent i umetnički rukovodilac orkestra bio je violinista, pedagog i dirigent Dejan Mihailović, koji je svoje školovanje krunisao na Konzervatorijumu u Moskvi, upravo iz oblasti kamerne muzike. 

Do ponovnog rađanja Zrenjaninskog kamernog orkestram došlo je oktobra 1999. godine, zahvaljujući inicijativi mladih profesora zrenjaninske Muzičke škole „Josif Marinković”.

Soliste sa kojim je do sada sarađivao Zrenjaninski kamerni orkestar (Zrenjaninska filharmonija) nalaze se još i Ana Aleksić Sajrer, Vesna Marković, Ljubomir Popović, Dragana Popović, Saša Štulić, Željko Lučić, Bela Mavrak, a među dirigentima Mikica Jevtić, Aleksandar Kojić, Andrej Bursać, Predrag Gosta i Vanesa Kremenović.


#   Niš   Saborna crkva   Milena Injac   Niški kulturni centar   Svetosavski dom   klasična muzika   Zrenjaninski kamerni orkestar
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima