Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Milena Injac diriguje Zrenjaninskim kamernim orkestrom na koncertu u Svetosavskom domu

rssBookmark and Share

Niš 08.10.2020. Južna Srbija Info

Koncert Zrenjaniskog kamernog orkestra održaće se 10. oktobra u Svetosavskom domu sa početkom u 20 sati, u organizaciji Niškog kulturnogg centra i Uprave Sabornog hrama u Nišu. Za dirigentskom palicom, Milena Injac. Ulaz slobodan.

Milena Injac diriguje Zrenjaninskim kamernim orkestrom na koncertu u Svetosavskom domu

Program

V. A. Mocart

Divertimento u F-duru, K. 138 (Salcburška simfonija br.3)

Allegro

Andante

Presto

V. A. Mocart

Adagio i fuga u c-molu, K. 546

Adagio

Fuga

R. Đazoto (prema fragmentima rukopisa T. Albinonija)

Adagio u g-molu

B. Britn

Jednostavna simfonija, op. 4

Boisterous Bouree

Playful Pizzicato

Sentimental Sarabande

Frolicsome Finale

Dr Milena Injac(1969), redovni professor na Fakultetu umetnosti, diplomirala je Dirigovanje 1992. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Stanka Šepića. Magistrirala je na istom fakultetu 1996. godine, a doktorirala 2015. godine u klasi prof. Darinke Matić-Marović. Usavršavala se kod Mladena Jagušta, Salvadora Mas Konde (Španija) na masteklasu u Beču, Petera Etvoša (Nemačka) i Jorma Panule (Finska) na masterklasu u Sombateju, Mađarska. Osvojila je prvu nagradu na 3. Internacionalnom festivalu “Svet muzike” u Italiji dirigujući kamernim sastavom Niškog simfonijskog orkestra. Nastupala je sa Beogradskom Filnarmonijom, Operom Narodnog pozorišta u Beogradu, Simfonijskim orkestrom RTS, “Stanislav Binički” Simfonijskim orkestarom VJ, Niškim simfonijskim orkestrom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Sarajevskom filnarmonijom, Makedonskom Filnarmonijom, Operom Makedonskog nacionalnog teatra, Savarija simfonijskim orkestrom (Mađarska), Plovdivskom, Vidinskom, Šumenskom i Vračanskom državnom filnarmonijom u Bugarskoj, St.Olban simfonijskim orkestrom u Velikoj Britaniji, Nacionalnim simfonijskim omladinskim orkestrom “Hose Artigas” u Montevideu (Urugvaj) gde je održala i masterklas za mlade dirigente 2010, kao i Nacionalnim simfonijskim omladinskim orkestrom El Salvadora (San Salvador) 2011. i 2012. godine, gde je osim master klasa održala i više koncerata u Teatro Nacional i Teatro Presidente. Kao umetnički direktor i dirigent, sa Akademskim kamernim orkestrom SKC-a Niš, gostovala je na festivalima u Švedskoj, Grčkoj, Austriji, Bugarskoj, Italiji i Španiji. Dirigovala je svetsku premijeru savremene opere na zatvaranju Festivala “Progetto Musica 2004” u Rimu, Italija, a od značajnin gostovanja treba pomenuti i izvođenje Mocartovog Rekvijema sa solistima, norom i orkestrom Sofijske filharmonije u Sala Balgaria u Sofiji, juna 2011.

Ostvarila je trajne snimke za potrebe radija i TV u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je “Zlatne značke” 20. Internacionalnin norskin svečanosti u Nišu, prestižne nagrade Festivala, 2002. Radi kao vanredni profesor predmeta Orkestar na Fakultetu umetnosti, Univerziteta u Nišu i dirigent je kamernog orkestra “Concertante” Fakulteta umetnosti sa kojima je koncertirala u gradovima regiona i na festivalima u Grčkoj 2009., Italiji 2010. (po pozivu Fondacije Vilijem Volton), kao i na Euroorkestar festivalu u Moskvi, aprila 2012. godine. Milena Injac je bila dirigent Internacionalnog simfonijskog orkestra, centralnog događaja 29.FIOJInternacionalnog Festivala Orkestara u Mursiji, Španija 2010. godine i dirigent Internacionalnog orkestra na Euroorkestar festivalu u Moskvi, aprila 2012. godine. Orkestar je više puta nastupio na festivalu NIMUS u Nišu i Boljšoj Festivalu Emira Kusturice na Mokroj Gori, 2013. godine. Umetnički je rukovodilac i dirigent scenskin izvođenja operete J.Štrausa: Slepi miš i opere Đ. Rosinija: Seviljski berberin, u okviru pokrenutog projekta Obnove operske scene u Nišu, u saradnji Fakulteta umetnosti u Nišu, Niškog simfonijskog orkestra i Narodnog pozorišta u Nišu. Opereta Slepi miš uspešno je izvedena kao gostujuća predstava u sezoni 2013. u Narodnom pozorištu u Beogradu. Prodekan je za nastavu na FU i koordinator za međunarodnu saradnju Univerzitetskog centra u okviru projekta Erazmus+.

Zrenjaninski kamerni orkestar je osnovan 1969. godine i već od samog nastanka postaje bitan činilac u negovanju bogate tradicije kamernog muziciranja, ne samo u svom gradu, već i znatno šire. Stalni dirigent i umetnički rukovodilac orkestra bio je violinista, pedagog i dirigent Dejan Mihailović, koji je svoje školovanje krunisao na Konzervatorijumu u Moskvi, upravo iz oblasti kamerne muzike. Povremeno su ispred orkestra gostovali i drugi ugledni dirigenti, kao što su Dušan Skovran, Miodrag Janoski, Matija Pajor i Slobodan Bursać. Repertoar zrenjaninskih gudača obuhvatao je sve epohe, a njihov kvalitet muziciranja omogućio im je saradnju s istaknutim solistima, među kojima su Miroslav Čangalović, Dušan Trbojević, Petar Toškov, Nikola Rackov, Milica Barić, Jovan Kolundžija, Ksenija Janković, Marina Jašvili, Mateja Marinković i mnogi drugi. Nažalost, nakon dve decenije uspešnog rada, zbog sve teže situacije u kulturi, orkestar nije uspeo da održi kontinuitet u svom radu. Ipak, godine koje su usledile bile su ispunjene stalnom težnjom da se oživi kamerno muziciranje u Zrenjaninu, oblast po kojoj je, pored čuvenih horova, ovaj grad bio i ostao poznat.

Do ponovnog rađanja Zrenjaninskog kamernog orkestra došlo je oktobra 1999. godine, zahvaljujući inicijativi mladih profesora zrenjaninske Muzičke škole „Josif Marinković”. Prve četiri godine orkestrom je dirigovao Gabrijel Vujadinov, profesor viole u muzičkoj školi, a organizaciju rada nosila je, kao predsednica Izvršnog odbora udruženja, profesorka violine Vilma Dutina. U junu 2004. orkestar ostvaruje saradnju s Peđom Milosavljevićem, violinistom i kamernim muzičarem iz Holandije, koji preuzima programsko i umetničko rukovodstvo ansambla. Nakon godinu dana i nekoliko vrlo uspešnih koncerata rad orkestra ponovo zamire.

Dolaskom novog predsednika Izvršnog odbora 2009. godine, profesora violine Romana Bugara i njegovim velikim zalaganjem, stvaraju se povoljni uslovi za ponovan rad orkestra. Tako 2014. godine Roman Bugar okuplja profesionalne muzičare iz svih gradova Srbije, poreklom iz Zrenjanina, i to na realizaciji koncerta „Zrenjaninska filharmonija“ u okviru Zrenjaninskog kamernog orkestra.

Godinu dana kasnije Zrenjaninska filharmonija ostvaruje sjajan nastup sa svetskom zvezdom Željkom Lučićem, kao i koncert povodom manifestacije „Dani piva“.

Soliste sa kojim je do sada sarađivao Zrenjaninski kamerni orkestar (Zrenjaninska filharmonija) nalaze se još i Ana Aleksić Sajrer, Vesna Marković, Ljubomir Popović, Dragana Popović, Saša Štulić, Željko Lučić, Bela Mavrak, a među dirigentima Mikica Jevtić, Aleksandar Kojić, Andrej Bursać, Predrag Gosta i Vanesa Kremenović.

Koncert će se održati uz primenu svih aktuelnih epidemioloških mera Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i preporuka Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Niša.


#   Niš   koncert   Saborna crkva   Milena Injac   Svetosavski dom   klasična muzika   Zrenjaninski kamerni orkestar
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima