Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишки пијаниста Андреј Цинцаревић побрао симпатије београдске публике

rssBookmark and Share

Ниш 20.09.2021. З.С. Јужна Србија Инфо

У недељу, 19.септембра, у крипти цркве Светог Марка у Београду, нишки пијаниста Андреј Цинцаревић је одржао клавирски реситал.

Нишки пијаниста Андреј Цинцаревић побрао симпатије београдске публике

На програму су се нашла дела Хајдна, Чајковског, Грига и Рахмањинова, којим је млади пијаниста публици представио пијанистичку литературу различитих епоха.

На почетку, старешина цркве Светог Марка на Ташмајдану, отац Трајан Којић, молитвом и кратким представљањем, отворио је синоћни концерт.

У карактеристичном амбијенту новог концертног простора многобројна публика поздравила је Андреја Цинцаревића громогласним аплаузом.

Ово је други наступ Цинцаревића у цркви Светог Марка. Он је пре годину дана, уз благослов и присуство блаженопочившег патријарха српског Г.Г. Иринеја, одржао у тада тек реновираној крипти "Београдске Грачанице", клавирски дуо наступ са Андријаном Божић. 

Андреј Цинцаревић је рођен 30.октобра.1993. године у Нишу. Од најранијег доба активно пева у хору НЦПД ,,Бранко”. Свој први солистички певачки наступ имао је са непуне четири године. Од тада до данас редовни је члан прво дечјег а потом стандардног ансамбла овог хора са којим је пропутовао 28 држава света концертрирајући као хорски певач, солиста и композитор. Нижу и средњу музичку школу завршио је у Нишу на клавирском одсеку у класи професорке Мирјане Младеновић. Године 2012. уписује основне а  потом и мастер академске студије које завршава са оценом десет на Факултету музичкe уметности у Београду у класи  проф. др Маје Рајковић. У току школовања више пута је похађао  часове код Светлане Коруновић. Неколико пута је био полазник семинара код пијанисте Бориса Краљевића. Године 2019. полаже пријемни и уписује Докторске академске студије на клавирском одсеку такође код проф.др Маје Рајковић. Од 2020. године запослен је као асистент на катедри за клавир Факултета уметности у Нишу.

Добитник је многих награда од којих су најзначајније: III награда на Фестивалу пијанизма у Сремској Митровици, II награда на II Интернационалном музичком такмичењу „Слобомир“ у Бијељини, II награда на Међународном фестивалу младих пијаниста у Шапцу и I награда на Међународном пијанистичком такмичењу „Бањалучки бијенале“ 2012. године у Бања Луци. Године 2016. наступао је на премијерном концерту са Нишким симфонијским оркестром. Одржао је више пијанистичких реситала од којих треба издвојити концерте у салама „Артгет“ Културног центра Београда и „Гуарнериус“ Центра лепих уметности, у Италијанском културном центру, Културном центру Чукарица и Студентском културном центру у Београду,  Концертно изложбеном простору ФУ у Нишу, салама музичких школа ,,Петар Стојановић” Уб, ,,Стеван Мокрањац” Зајечар и др.   


#   Ниш   клавир   Андреј Цинцаревић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима