Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški pijanista Andrej Cincarević pobrao simpatije beogradske publike

rssBookmark and Share

Niš 20.09.2021. Z.S. Južna Srbija Info

U nedelju, 19.septembra, u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, niški pijanista Andrej Cincarević je održao klavirski resital.

Niški pijanista Andrej Cincarević pobrao simpatije beogradske publike

Na programu su se našla dela Hajdna, Čajkovskog, Griga i Rahmanjinova, kojim je mladi pijanista publici predstavio pijanističku literaturu različitih epoha.

Na početku, starešina crkve Svetog Marka na Tašmajdanu, otac Trajan Kojić, molitvom i kratkim predstavljanjem, otvorio je sinoćni koncert.

U karakterističnom ambijentu novog koncertnog prostora mnogobrojna publika pozdravila je Andreja Cincarevića gromoglasnim aplauzom.

Ovo je drugi nastup Cincarevića u crkvi Svetog Marka. On je pre godinu dana, uz blagoslov i prisustvo blaženopočivšeg patrijarha srpskog G.G. Irineja, održao u tada tek renoviranoj kripti "Beogradske Gračanice", klavirski duo nastup sa Andrijanom Božić. 

Andrej Cincarević je rođen 30.oktobra.1993. godine u Nišu. Od najranijeg doba aktivno peva u horu NCPD ,,Branko”. Svoj prvi solistički pevački nastup imao je sa nepune četiri godine. Od tada do danas redovni je član prvo dečjeg a potom standardnog ansambla ovog hora sa kojim je proputovao 28 država sveta koncertrirajući kao horski pevač, solista i kompozitor. Nižu i srednju muzičku školu završio je u Nišu na klavirskom odseku u klasi profesorke Mirjane Mladenović. Godine 2012. upisuje osnovne a  potom i master akademske studije koje završava sa ocenom deset na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi  prof. dr Maje Rajković. U toku školovanja više puta je pohađao  časove kod Svetlane Korunović. Nekoliko puta je bio polaznik seminara kod pijaniste Borisa Kraljevića. Godine 2019. polaže prijemni i upisuje Doktorske akademske studije na klavirskom odseku takođe kod prof.dr Maje Rajković. Od 2020. godine zaposlen je kao asistent na katedri za klavir Fakulteta umetnosti u Nišu.

Dobitnik je mnogih nagrada od kojih su najznačajnije: III nagrada na Festivalu pijanizma u Sremskoj Mitrovici, II nagrada na II Internacionalnom muzičkom takmičenju „Slobomir“ u Bijeljini, II nagrada na Međunarodnom festivalu mladih pijanista u Šapcu i I nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju „Banjalučki bijenale“ 2012. godine u Banja Luci. Godine 2016. nastupao je na premijernom koncertu sa Niškim simfonijskim orkestrom. Održao je više pijanističkih resitala od kojih treba izdvojiti koncerte u salama „Artget“ Kulturnog centra Beograda i „Guarnerius“ Centra lepih umetnosti, u Italijanskom kulturnom centru, Kulturnom centru Čukarica i Studentskom kulturnom centru u Beogradu,  Koncertno izložbenom prostoru FU u Nišu, salama muzičkih škola ,,Petar Stojanović” Ub, ,,Stevan Mokranjac” Zaječar i dr.   


#   Niš   klavir   Andrej Cincarević
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima