Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пирот: Споменици у новом руху

rssBookmark and Share

Пирот 19.02.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

Средњевековна тврђава Момчилов град, музеј Понишавља и други историсјки споменици у Пироту, после неколико деценија су реконструисани. Средства је обезбедило Министарство за рад, запошљавање и социјална питања и Фонда сарадње са Бугарском.

Фото: Музеј Понишавља
Фото: Музеј Понишавља

У сарадњи са нишким Заводом за заштиту споменика културе реконструисан је Споменик ослободиоцима, зграда музеја Понишавља и средњовековна тврђава Момчилов град.

За реконструкцију средњевековног Споменика ослободиоцима издвојено је око 1,8 милиона динара и ово је прва обимна реконструкција овог историсјког обележја Пирота. Споменик је конзервиран и заштићен. На тај начин биће спречено ново одношење камена са и његово уништавање.
Најобимнији радови изведени су на Тврђави, средствима иф фондова прекограничне сарадње са Бугарском. Уложено је око пола милиона евра, а када радови буду завршени, ту ће се налазити нова музејска поставка.

На згради музеја Понишавња заменјен је кров и замењена ћерамида. Министарство културе је за реконструкцију музеја издвојило око четири милиона динара.


#   Пирот   Музеј Понишавља   Кале   Завод за заштиту споменика   Споменик ослободиоцима   Момчилов град
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима