Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pirot: Spomenici u novom ruhu

rssBookmark and Share

Pirot 19.02.2018. RTS, Južna Srbija Info

Srednjevekovna tvrđava Momčilov grad, muzej Ponišavlja i drugi istorisjki spomenici u Pirotu, posle nekoliko decenija su rekonstruisani. Sredstva je obezbedilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja i Fonda saradnje sa Bugarskom.

Foto: Muzej Ponišavlja
Foto: Muzej Ponišavlja

U saradnji sa niškim Zavodom za zaštitu spomenika kulture rekonstruisan je Spomenik oslobodiocima, zgrada muzeja Ponišavlja i srednjovekovna tvrđava Momčilov grad.

Za rekonstrukciju srednjevekovnog Spomenika oslobodiocima izdvojeno je oko 1,8 miliona dinara i ovo je prva obimna rekonstrukcija ovog istorisjkog obeležja Pirota. Spomenik je konzerviran i zaštićen. Na taj način biće sprečeno novo odnošenje kamena sa i njegovo uništavanje.
Najobimniji radovi izvedeni su na Tvrđavi, sredstvima if fondova prekogranične saradnje sa Bugarskom. Uloženo je oko pola miliona evra, a kada radovi budu završeni, tu će se nalaziti nova muzejska postavka.

Na zgradi muzeja Ponišavnja zamenjen je krov i zamenjena ćeramida. Ministarstvo kulture je za rekonstrukciju muzeja izdvojilo oko četiri miliona dinara.

Komentara: 0


#   Pirot   Muzej Ponišavlja   Kale   Zavod za zaštitu spomenika   Spomenik oslobodiocima   Momčilov grad
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima