Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pirot dobija jedinstveni arheološki kompleks

rssBookmark and Share

Pirot 09.09.2015. Pirotske vesti, Južna Srbija Info

Srednjovekovna tvrđava na Kaleu, ostaci rimskog Turesa, kao i ranohrišćanska bazilika podno Sarlaha, sa vizantijskim utvrđenjem čine jedinstven arheološki kompleks kakvog nema u Srbiji

Pirot dobija jedinstveni arheološki kompleks

Srednjovekovna tvrđava na Kaleu, ostaci rimskog Turesa, koji će uskoro biti konzervirani i delimično restaurirani i tako dostupni široj javnosti, kao i ranohrišćanska bazilika podno Sarlaha, koja potiče iz 5. veka, sa vizantijskim utvrđenjem, čine jedinstven arheološki kompleks kakvog nema u Srbiji, kazala je Pirotskim vestima direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić.

Ona kaže da je činjenica da se ostaci rimskog Turesa konzerviraju i rekonstruišu, kao i da se to planira i sa ranohrišćanskom bazilikom podno Sarlaha, dokaz da Pirot, za razliku od drugih gradova u Srbiji, vodi računa o svom kulturnom nasleđu.

Radnici JP “Komunalac” uz nadzor stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša i Muzeja Ponišavlja počeli su sa konzervatorsko-restauratorskim radovima na zidinama kule rimskog Turesa, koje su otkopane na Kaleu prilikom radova na uređenju parka kod srednjovekovne tvrđave Momčilov grad.

Elena Vasić Petrović

Kako je Pirotskim vestima izjavila direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić, niški Zavod, kao teritorijalno nadležan, vršiće konzervatorski nadzor.

- Radovi su otpočeti. Danas smo sa izvođačima dogovorili kako će teći poslovi, na koji način će se konzervirati sam bedem. Ideja koja je bila na početku i dalje stoji tako da će bedem biti konzerviran iznad terena tako da će svima biti po završetku posla jasno da na tom prostoru pored srednjovekovne tvrđave imamo i deo rimskog utvrđenja i ovo će biti jedino mesto u Srbiji gde je sve to tako lepo prezentovano-kaže direktorka Vasić za Pirotske vesti.

Po njenim rečima, rekonstruisaće se i deo potkovičaste kule koja je najbolje očuvana.

- Nju smo odlučili da rekonstruišemo do određene visine kako bi posmatrači imali jasniju sliku o nekadašnjem utvrđenju-kaže direktorka Vasić.

Utvrđenje na Kaleu potiče iz perioda između 2. i 4. veka dok ranohrišćanska bazilika potiče iz 5. veka.

Kada je reč o bazilici reč, Vasićeva kaže da se radovi na ovom nalazištu nastavljaju posle 25. godina.

- Daleke 1990. godine je rađeno prvo istraživanje, kada je građena petlja i tunel. Na rimskom bedemu na Kaleu radovi se nastavljaju posle 63 godine. Tako da je lepa vest, što se tako reći u kompleksu tvrđave otkrivaju prethodne faze, završavaju istraživanja na njima, što ćemo imati prilike da sve to prezentujemo i da pokažemo da pirotska tvrđava nije samo srpska srednjovekovna tvrđava, nego je to prostor koji je oduvek bio naseljen, vrlo važna strateška tačka, o čemu svedoče činjenice da imamo rimske bedeme i vizantijski bedem sa bazilikom  -kaže Petrovićeva i dodaje da je vrlo važno da naredne godine bazilika uđe u fazu konzervacije.

- Ja bih volela da tu baziliku rekonstruišemo, možda i da napravimo idealnu rekonstrukciju sa nekim novim materijlima, mada je na vrlo nezgodnom položaju i terenu, ali je vrlo bitno da se sačuva i prezentuje - kaže direktorka Vasić.

Predrag Pejić

Magistar arhelogije Muzeja Ponišavlja Predrag Pejić, koji je proteklih meseci radio na istraživanju ranohrišćanske bazilike podno Sarlaha, kaže za Pirotske vesti da je istraženo oko 60 metara kvadratnih novog prostora.

- Od 1990. godine istočna polovina je dosta bila ruinirana, obrasla rastinjem, tako da smo i to očistili i sada smo objedinili objekat, utvrdili dokle ide brod. Ona je jednobrodna, našli smo zapadni zid i sada prestoji da dokopamo kontrolni profil. Pošto je jako oštećen severni zid bazilike, sada smo dogovorili sa Zavodom da se uzme geotekstil i da se pokrije, dok se ne obezbede sredstva za konzervaciju. Dogodine, biće potrebno da se nastave arheološka istraživanja i da se dovrši otkrivanje priprate, eventualno atrijum, da se uhvati zapadni bedem utvrđenja na Sarlahu, u okviru koga je bila ova bazilika. Tako da se nadam da će, ako bude bilo sredstava, za dve tri kampanje da se ceo ovaj prostor arheološki istraži i da se postupno konzervira i to bi onda mogao da bude jedan izvanredni arheološki deo antičkog Turesa, jedan arheološki park gde bi se Tures mogao da prezentuje javnosti - kaže arheolog Pejić i dodaje da svi ovi nalazi mogu da prezentuju prošlost Pirota od pre skoro 1.800 godina, jer na tom prostoru ima građevina iz različitih perioda, rimskog, kasnoantičkog, ranovizantijskog, kasnosrednjevekovnog.

Komentara: 0


#   Pirot   arheologija   Muzej Ponišavlja   Komunalac JP   Elena Vasić Petrović   Predrag Pejić   Zavod za zaštitu spomenika   Pirotske vesti
@pirotskevesti @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima