Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почело велико спремање гимназијске библиотеке

rssBookmark and Share

03.01.2015. Танјуг, Јужна Србија Инфо

У Првој нишкој гимназији "Стеван Сремац", која је основана пре 136 година, започето је велико спремање школске библиотеке у којој се налазе старе и ретке књиге наших познатих личности из прошлости.

Почело велико спремање гимназијске библиотеке

Професорка Силвана Ивковић која заједно са својом колегиницом Соњом Јовановић ради на сређивању књига каже да библиотека располаже са око 15.000 библиотечких јединица од којих је око 8.000 већ у електронској евиденцији.

"Неке књиге су штампане у другој половини 19. века, а неке пре Другог светског рата, располажемо и репринт издањима старих књига и све те ретке књиге доступне су ђацима и професорима у библиотеци и не могу се износити", наводи Ивковићева у изјави Танјугу.

Библиотека располаже и старом периодиком, па тако затичемо часопис "Здравље" (1910.) чији је издавач Друштво за чување народног здравља, а уредник Милан Јовановић Батут.

"Граматика и полемички списи" (1894.) Вука Стефановића Карадзића је изашла из штампарије Краљевине Србије, а из исте године су и приповетке из српског народног живота "На клизавом путу" Радослава Марковића.

Драмски списи Јована Стерије Поповића су из 1902. године, а Читанка за средње школе Јаше Продановића из 1928. године.

Неке књиге су дар ђака школе и њихових родитеља, као што је то случај са мајком Витка Раденковића, руководиоца СКОЈ-а у школи, убијеног маја 1944. године, која је поводом сваке годишњице његове смрти школи поклањала књиге, наводе професорке.

Многе књиге су биле затурене, напомињу оне и показују печате на књигама који су сведочанства о променама назива и статуса школе кроз више од 13 деценија постојања.

Директор школе Милан Стојановић каже да би списак познатих личности, ђака и професора школе, био подугачак.

Он пре свих спомиње професора те школе Стевана Сремца, ученика Бору Станковића, Владислава Петковића Диса, али подсећа и да су ђаци школе била и два премијера,  Драгиша Цветковић некада и Ивица Дачић недавно.

Школа данас има класичне смерове, природно-математички и друштвено-језички, филолошко одељење и билингвалну или двојезичну наставу на српском и немачком, а у току су преговори да се ускоро формира и одељења са наставом на француском језику.

Гимназија је основана Указом краља Милана Обреновића 1878. године као Нишка гимназија, а касније је више пута мењала име.


#   Ивица Дачић   Милан Јовановић   Соња Јовановић   библиотека   Милан Стојановић   Драгиша Цветковић   Гимназија Стеван Сремац   Силвана Ивковић   средње школе
@DacicIvica @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима