Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počelo veliko spremanje gimnazijske biblioteke

rssBookmark and Share

03.01.2015. Tanjug, Južna Srbija Info

U Prvoj niškoj gimnaziji "Stevan Sremac", koja je osnovana pre 136 godina, započeto je veliko spremanje školske biblioteke u kojoj se nalaze stare i retke knjige naših poznatih ličnosti iz prošlosti.

Počelo veliko spremanje gimnazijske biblioteke

Profesorka Silvana Ivković koja zajedno sa svojom koleginicom Sonjom Jovanović radi na sređivanju knjiga kaže da biblioteka raspolaže sa oko 15.000 bibliotečkih jedinica od kojih je oko 8.000 već u elektronskoj evidenciji.

"Neke knjige su štampane u drugoj polovini 19. veka, a neke pre Drugog svetskog rata, raspolažemo i reprint izdanjima starih knjiga i sve te retke knjige dostupne su đacima i profesorima u biblioteci i ne mogu se iznositi", navodi Ivkovićeva u izjavi Tanjugu.

Biblioteka raspolaže i starom periodikom, pa tako zatičemo časopis "Zdravlje" (1910.) čiji je izdavač Društvo za čuvanje narodnog zdravlja, a urednik Milan Jovanović Batut.

"Gramatika i polemički spisi" (1894.) Vuka Stefanovića Karadzića je izašla iz štamparije Kraljevine Srbije, a iz iste godine su i pripovetke iz srpskog narodnog života "Na klizavom putu" Radoslava Markovića.

Dramski spisi Jovana Sterije Popovića su iz 1902. godine, a Čitanka za srednje škole Jaše Prodanovića iz 1928. godine.

Neke knjige su dar đaka škole i njihovih roditelja, kao što je to slučaj sa majkom Vitka Radenkovića, rukovodioca SKOJ-a u školi, ubijenog maja 1944. godine, koja je povodom svake godišnjice njegove smrti školi poklanjala knjige, navode profesorke.

Mnoge knjige su bile zaturene, napominju one i pokazuju pečate na knjigama koji su svedočanstva o promenama naziva i statusa škole kroz više od 13 decenija postojanja.

Direktor škole Milan Stojanović kaže da bi spisak poznatih ličnosti, đaka i profesora škole, bio podugačak.

On pre svih spominje profesora te škole Stevana Sremca, učenika Boru Stankovića, Vladislava Petkovića Disa, ali podseća i da su đaci škole bila i dva premijera,  Dragiša Cvetković nekada i Ivica Dačić nedavno.

Škola danas ima klasične smerove, prirodno-matematički i društveno-jezički, filološko odeljenje i bilingvalnu ili dvojezičnu nastavu na srpskom i nemačkom, a u toku su pregovori da se uskoro formira i odeljenja sa nastavom na francuskom jeziku.

Gimnazija je osnovana Ukazom kralja Milana Obrenovića 1878. godine kao Niška gimnazija, a kasnije je više puta menjala ime.


#   Ivica Dačić   Milan Jovanović   Sonja Jovanović   biblioteka   Milan Stojanović   Dragiša Cvetković   Gimnazija Stevan Sremac   Silvana Ivković   srednje škole
@DacicIvica @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima