Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шаре пиротског ћилима “освајају” Америку

rssBookmark and Share

Пирот 28.03.2016.

Познати уметник Зоран Мојсилов, инспирисан шарама пиротског ћилима, направио је изложбу инсталација која је у току у Минеаполису у САД, након чега ће уметничке инсталације Мојсилова бити приказане и публици у Чикагу.

Шаре пиротског ћилима “освајају” Америку

Како је Пиротским вестима казао Мојсилов, изложба је наишла на изванредне реакције пробирљиве публике у Минеаполису, тако да се очекује да шаре пиротског ћилима које је Мојсилов мајсторски овековечио у својим инсталацијама у дрвету, осим у Минеаполису и Чикагу, буду изложене и у многим другим галеријама широм САД-а. Пиротски ћилим одушевио је недавно и новог амбасадора САД-а у Србији његову екселенцију Кајла Ската, који је на дар пиротски ћилим добио од градоначелника Пирота мр Владана Васића. Амбасадор Скат се Васићу данас у писму и лично захвалио на, како каже “дивним поклонима”, али и на позиву Васића да посети Пирот.

Инспирацију за своје уметничке креације Мојсилов је добио током прошле зиме, када су и настале његове инсталације.

-Из Пирота сам, након боравка прошлог лета, понео и један пиротски ћилим који ми стоји окачен у дневној соби у кући у Минеаполису. Зимус сам добио инспирацију, сетио сам се разговора са Славицом Ћирић из Удружења за заштиту старих и уметничких заната “Дамско срце” о значењу и магији шара пиротског ћилима и шаре су почеле “да искачу” из ћилима и онда сам и направио инсталације инспирисане пиротским ћилимом. Интересовање је огромно, пре неколико дана отворена је изложба у Минеаполису, у граду у коме живим и стварам, и реакције су ван сваког очекивања, критике су одличне тако да ћу свој рад у наредном периоду базирати управо на шарама пиротског ћилима јер су Американци одушевљени оним што су видели. Посебно им се допао рад инспирисан шаром “Царичина ограда”. Одмах сам добио понуду да изложбу након Минеполиса у држави Минесота преселим у Чикаго, а око организације ће ми помоћи и конзулат Србије у Чикагу-каже Мојсилов за Пиротске вести.

Магија шара пиротског ћилима одушевила је и новог амбасадора САД-а у Србији, његову екселенцију Кајла Ската. Тим поводом амбасадор Скат се градоначелнику Васићу захвалио писмом у коме је изразио наду да ће ускоро посетити Пирот како би се упознао са културним знаменитостима Пирота и брендовима попут пиротског ћилима. Више о овој посети прочитајте ОВДЕ.

О изложби су известили и многобројни амерички медији и писани и електронски.

 

Пиротске Вести

 

 

 


#   Пирот   изложба   Америка   САД   ћирилица   Чикаго   Зоран Мојсилов   пиротски ћилим   Дамско срце   Пиротске вести   инсталације
@pirotskevesti @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима