Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Šare pirotskog ćilima “osvajaju” Ameriku

rssBookmark and Share

Pirot 28.03.2016.

Poznati umetnik Zoran Mojsilov, inspirisan šarama pirotskog ćilima, napravio je izložbu instalacija koja je u toku u Mineapolisu u SAD, nakon čega će umetničke instalacije Mojsilova biti prikazane i publici u Čikagu.

Šare pirotskog ćilima “osvajaju” Ameriku

Kako je Pirotskim vestima kazao Mojsilov, izložba je naišla na izvanredne reakcije probirljive publike u Mineapolisu, tako da se očekuje da šare pirotskog ćilima koje je Mojsilov majstorski ovekovečio u svojim instalacijama u drvetu, osim u Mineapolisu i Čikagu, budu izložene i u mnogim drugim galerijama širom SAD-a. Pirotski ćilim oduševio je nedavno i novog ambasadora SAD-a u Srbiji njegovu ekselenciju Kajla Skata, koji je na dar pirotski ćilim dobio od gradonačelnika Pirota mr Vladana Vasića. Ambasador Skat se Vasiću danas u pismu i lično zahvalio na, kako kaže “divnim poklonima”, ali i na pozivu Vasića da poseti Pirot.

Inspiraciju za svoje umetničke kreacije Mojsilov je dobio tokom prošle zime, kada su i nastale njegove instalacije.

-Iz Pirota sam, nakon boravka prošlog leta, poneo i jedan pirotski ćilim koji mi stoji okačen u dnevnoj sobi u kući u Mineapolisu. Zimus sam dobio inspiraciju, setio sam se razgovora sa Slavicom Ćirić iz Udruženja za zaštitu starih i umetničkih zanata “Damsko srce” o značenju i magiji šara pirotskog ćilima i šare su počele “da iskaču” iz ćilima i onda sam i napravio instalacije inspirisane pirotskim ćilimom. Interesovanje je ogromno, pre nekoliko dana otvorena je izložba u Mineapolisu, u gradu u kome živim i stvaram, i reakcije su van svakog očekivanja, kritike su odlične tako da ću svoj rad u narednom periodu bazirati upravo na šarama pirotskog ćilima jer su Amerikanci oduševljeni onim što su videli. Posebno im se dopao rad inspirisan šarom “Caričina ograda”. Odmah sam dobio ponudu da izložbu nakon Minepolisa u državi Minesota preselim u Čikago, a oko organizacije će mi pomoći i konzulat Srbije u Čikagu-kaže Mojsilov za Pirotske vesti.

Magija šara pirotskog ćilima oduševila je i novog ambasadora SAD-a u Srbiji, njegovu ekselenciju Kajla Skata. Tim povodom ambasador Skat se gradonačelniku Vasiću zahvalio pismom u kome je izrazio nadu da će uskoro posetiti Pirot kako bi se upoznao sa kulturnim znamenitostima Pirota i brendovima poput pirotskog ćilima. Više o ovoj poseti pročitajte OVDE.

O izložbi su izvestili i mnogobrojni američki mediji i pisani i elektronski.

 

Pirotske Vesti

 

 

 


#   Pirot   izložba   Amerika   SAD   ćirilica   Čikago   Zoran Mojsilov   pirotski ćilim   Damsko srce   Pirotske vesti   instalacije
@pirotskevesti @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima